SuZ i KB Svetog Duha u projektu BIO-COMET

Tekst:: G.B. 3/23/2012 14:31

Na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je FP7 projekt Bioreactor-based, clinically oriented manufacturing of engineered tissues BIO-COMET. Riječ je o velikom kolaborativnom projektu u kojem sudjeluju Klinička bolnica ‘Sveti Duh’ i Sveučilište u Zagrebu sa svoje dvije sastavnice, Medicinskim i Veterinarskim fakultetom. Voditelj projekta BIO-COMET je doc. dr. sc. Alan Ivković iz Kliničke bolnice ‘Sveti Du’.

Projekt BIO-COMET omogućava povezivanje bazičnih i kliničkih istraživanja, na temelju čega se u suradnji s malim tvrtkama ostvaruje povezanost istraživanja i proizvodnje te potiče razvoj gospodarstva.

Projekt je ukupno vrijedan oko šest milijuna eura, a financira se kroz Sedmi okvirni program, glavni instrument Europske unije za financiranje znanstvenih istraživanja i razvoja u svrhu poticanja i organiziranja
suradnje između sveučilišta, istraživačkih centara i industrije. Projekt je odobren u okviru programa Health 2011, u sklopu kojeg se razvijaju alati, tehnologije i uređaji koji se primjenjuju u regenerativnoj medicini.

Projekt BIO-COMET će se tijekom 48 mjeseci izravno ostvarivati u suradnji istraživača iz Zavoda za ortopediju Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’, Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta te Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o kolaborativnom projektu u kojem, osim Sveučilišta u Zagrebu, odnosno dva fakulteta u njegovom sastavu, te Kliničke bolnice ‘Sveti Duh’, sudjeluje sedam inozemnih partnera.