Manifestacija “Pričaj mi na svom jeziku 2024.” okupila više od stotinu učenika

Projekt započet 2015. godine uspijeva zahvaljući velikom trudu učenika, roditelja i učitelja.

FOTO: Zagrebancija.com

“Pričaj mi na svom jeziku” velik je i značajan projekt koji je ove godine proslavio svoje jubilarno deseto izdanje, a kojim se slave manjinski materinji jezici u Hrvatskoj. Projekt započet 2015. godine uspijeva zahvaljući velikom trudu učenika, roditelja i učitelja.

– Materinski se u EU slavi od 2000. godine. To je važan dan i svakoj osobi trebalo bi se omogućiti izražavanje i stvaranje na materinskom jeziku i važno je da djeca koja imaju porijeklo iz neke druge zemlje ili su pripadnici određene manjine pa da uz hrvatski jezik njeguju i svoj materinski jezik. Ovo je važna manifestacija na kojoj oni spoznaju puno jedni o drugima i svi zajedno njeguju materinji jezik kao jezik svoga srca – rekla je Maja Burger, koordinatorica manifestacije.

Na prvoj proslavi 2015. godine, sudjelovala su 4 jezika, a ove desete prisustvovalo je deset jezika, albanski, makedonski, češki, srpski, bosanski, ukrajinski, mađarski, poljski i ruski.

FOTO: Zagrebancija.com

– Danas sudjeluje preko stotinu učenika. To su sve osnovne i srednje škole na području Grada Zagreba i jedna škola iz Velike Gorice u kojima se provodi nastava manjinskih jezika najviše po modelu C, B i po modelu – pojasnila je Burger.

Učenici svake škole su se predstavili recitacijom, igrokazom i plesom.

– Svake godine sada već deseti put po redu imamo i zajedničku točku kada nekoliko predstavnika izvodi nešto na svom jeziku, a na kraju i u zajedništvu pjevamo. Evo danas ćemo pjevati pjesmu sretan rođendan na hrvatskom jeziku – dodala je.

– Pripremili smo jedan kratki igrokaz i došli smo predstaviti našu nacionalnu manjinu. Ova manifestacija mi znači jako puno. Ipak je to moja tradicija i moj jezik o kojem želim sve znati – poručila je Zana Bekić iz Islamske gimnazije dr. Ahmeta Smajlovića.

Da manifestacija znači puno jer se njome može prikazati bogatstvo raznolikosti nacionalnih manjina u Zagrebu, potvrdio je i predsjednik Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Armin Hodžić.

FOTO: Zagrebancija.com

– Često kažemo da je Grad Zagreb bogat svojim nacionalnim manjinama, sa svojim različitostima, ali današnji dan je prilika da to pokažemo i na djelu – rekao je Hodžić.

Ljiljana Klašnja iz Gradskog ureda za kulturu zahvalila se začetnici ovog dana – Meliti Orešković jer smatra da je obilježavanje ovog dana za svaku pohvalu.

FOTO: Zagrebancija.com

– Jezik je temelj identiteta svakog naroda, sredstvo komunikacije, raspoznavanja. Jezici ljudima omogućuju stvaranje međunarodne povezanosti, definiraju zajednice izražavajući i osnažujući njegov kulturni identitet. Iznimno je važno s djecom i mladima govoriti jezikom mame i tate, djedova i baka, pjevušiti i pričati priče dijalektom predaka jer svaka je riječ kao dragulj i svaku je važno sačuvati. Ostanite ustrajni u provedbi programa vezanih uz integraciju, očuvanje tradicije, promicanje kulture i jezika vaše nacionalne zajednice, a osobito kada su djeca i mladi u fokusu. Nastavimo se družiti u našim jezičnim raznolikostima, a vi draga djeco, ponosno pričajte na svojim jezicima – poručila je Klašnja, voditeljica Odjela za nacionalne manjine u Gradskom uredu za kulturu.

Učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” izveli su kratki program povodom dvjestote godišnjice rođenja Branka Radičevića koji je s njima uvježbala profesorica Jasmina Veldić.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA