Kulturni centar Šesnaestica organizirao predavanje o Rosi Luxemburg

Borba Rose Luxemburg protiv rata i njezino radikalno inzistiranje na političkim slobodama odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva

Ove godine obilježava se stogodišnjica nasilne smrti Rose Luxemburg, žene koja je obilježila njemački antifašistički pokret. Jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog pokreta, borkinja za ljudska prava i kritičarka kapitalizma. Kulturni centar Šesnaestica i platforma Vox Feminae organizirali su njoj u čast predavanje povodom Dana žena.

Rosa Luxemburg vodila je svoj život suprotno pravilima koje je ženama nametalo tadašnje društvo. Gorljiva protivnica antisemitizma i borkinja za ljudska prava, rođena je 5.ožujka 1871.

– Ona se bavila temama vezanim za antikolonijalizam, imperijalizam i jako se borila za demokratizaciju društva – nositeljica kolegija Filozofija roda na FFZG, Ankica Čakardić.

Lik Rose Luxemburg uz Mariju Jurić Zagorku, Marie Curie i mnoge druge krasi špil karata. 60 strašnih žena nacrtano je na igraćim kartama u sklopu projekta Fierce Women.

– Radi se o igri koju je K-zona osmislila prije godinu dana. Sama kartaška igra u sebi sadrži 60 žena koje su na poseban način zadužile društvo – istaknuo je voditelj Vox Feminae platforme, Marino Ćajdo.

Borba Rose Luxemburg protiv rata i njezino radikalno inzistiranje na političkim slobodama odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva.