MLADI U HRVATSKOJ SU PREPOZNATLJIVI KAO GENERACIJA KOJA JE NEZADOVOLJNA VLASTITIM DRUŠTVENIM STATUSOM

Kada bi mogli birati, svaka druga mlada osoba htjela bi raditi u privatnom sektoru, a želju za iseljavanjem iskazuje manje mladih nego se pretpostavljalo

Zaklada Friedrich Ebert provela je 2018. veliko empirijsko istraživanje mladih u Hrvatskoj. To istraživanje dio je projekta provedenog u deset zemalja: uz Hrvatsku, riječ je o Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji. Glavni cilj istraživanja bio je ustanoviti i analizirati stavove i obrasce ponašanja suvremene generacije mladih u području obiteljskog života, obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti, vrijednosti, politike i slobodnog vremena.

Ovo je drugo veliko istraživanje mladih Zaklade Friedrich Ebert u Zagrebu i Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, nakon što je prvo zajedničko istraživanje provedeno 2012. godine.

U Hrvatskoj je istraživanje provedeno na uzorku od 1.500 mladih u dobi od 14 do 29 godina.

– Mladi u Hrvatskoj su najkraće rečeno izrazito nezadovoljni, i svojim društvenim statusom i svojim društvenim okruženjem – istaknula je istraživačica iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Vlasta Ilšin.

Rezultati pokazuju kako mladi općenito nisu zadovoljni kvalitetom obrazovanja u Hrvatskoj, kao i da veliki broj ispitanika koji se još školuje svoj svakodnevni život u obrazovnoj instituciji doživljava teškim i stresnim. Veliki broj mladih nalazi se izvan tržišta rada, a među zaposlenima je zabrinjavajuće visok udio onih koji rade na određeno vrijeme. Kada bi mogli birati, svaka druga mlada osoba htjela bi raditi u privatnom sektoru, a želju za iseljavanjem iskazuje manje mladih nego se pretpostavljalo.