Kukuruzni labirint u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada

DCIM100MEDIADJI_0244.JPG

Ovogodišnji labirint u Dubrovčaku Lijevom kod Ivanić-Grada je 3 puta veći od prošlogodišnjeg. Motiv je inspiriran uzorkom posavske narodne nošnje Hrvatica, a projektirala ga je Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge „Prijatelji baštine“.

“Labirint nije klasičan. On nema jedan izlaz i jedan ulaz i jedan jedini put i puno slijepih ulica, nego smo se više držali toga da preuzmemo lokalni identitet. Kada imate neki klasični labirint on može biti smješten bilo gdje u svijetu. Mi smo htjeli nešto što će predstavljati lokalno područje da se dodatno ovim labirintom to naglasi s intervencijom u prostor. Ja sam krenula u istraživanje, što bi se dalo lokalno preuzeti da osmislimo dizajn labirinta. Gledala sam narodne nošnje i vezove jer oni imaju jako zanimljive ornamente na tkaninama. Primijetila sam Hrvaticu. Posavina, odnosno Dubrovčak i okolica su bogati narodnim nošnjama. Većina njih ima cvjetne motive koji su teži za prenijeti. Onda sam primijetila Hrvaticu koja ima izuzetno geometrijske oblike” rekla je Kristina Komšo.

Istaknula je kakav se sadržaj može pronaći u labirintu koji ove godine ima oko kilometar staza. “Ako se krenete gubiti to će vam produljiti boravak. Sama šetnja po labirintu je zanimljiva. Unutra imamo igru koju je osmislila kolegica etnologinja Katarina Matkerić. Posjetitelji mogu riješiti slučaj pljačke u labirintu. Postoji dvije varijante – varijanta za djecu i varijanta za mlade i odrasle. Tu na ulazu imate tablicu s QR kodovima koji se mogu skenirati i dobijete letak za igru s pravilima i uputama. Naime, 1915. godine se zaista dogodio slučaj pljačke u Dubrovčaku Lijevom tako da je igra temeljena na istinitom događaju. Mati Klaku je tada nešto ukradeno. Vi kroz tu igru morate otkriti što je njemu ukradeno na kraju labirinta”, dodala je.

Ovaj projekt povezuje poljoprivredu i turizam, a sam kukuruz koji čini labirint hrvatski je proizvod Poljoprivrednog instituta Osijek. Direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada Ana Gašparović otkrila je kako su došli do ideje za iniciranjem projekta kukuruznog labirinta.

“U Češkoj postoji cijeli jedan pokret. Preko dvadesetak labirinata radi tijekom ljeta. Oni nude različite sadržaje, od dnevnih obilazaka do večernjih obilazaka, ili posebnih tura. To je bila inspiracija, kako da i mi u našem kraju ponudimo nešto što je sezonski. Dakle, nije dostupno cijelu godinu. Ima malo tu svoju ekskluzivnost. Morate ipak pričekati, jer smo vezani uz prirodu. Radi se o prirodnoj atrakciji. To nam je dalo poticaj da osmislimo sadržaj u ruralnom kraju i da potaknemo razvoj ruralnog prostora, da nije sve vezano uz urbani sadržaj”, objasnila je Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada.

Tijekom rujna nedjeljama posjetitelji će se moći voziti kočijom i posavskim konjima od naselja Dubrovčak Lijevi do labirinta. Lokalni proizvođači i OPG-ovi imat će priliku posjetiteljima predstaviti svoje proizvode: posavsko pivo, ljute papričice i sireve.

Projekt kukuruzni labirint financijski je podržala Zagrebačka županija te je projekt osvojio nagradu Ruža Zagrebačke županije u kategoriji Održivi turizam, godišnju nagradu Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Posjetiteljima kukuruznog labirinta u Ivanić-Gradu nude se brojni sadržaji u okolici, od posjeta samom gradu do seoskih turizama, restorana, bazena i sportskih sadržaja. Labirint će ostati otvoren i za vrijeme trajanja najveće turističke manifestacije u Ivanić-Gradu, 19. Bučijade (6. – 8.10.), kada će biti posebno ukrašen bundevama.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.