KRLEŽA ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE I ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO

Predstavu izvode Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj

Press materijal

Umjetnički kolektiv Montažstroj predstavlja premijernu izvedbu predstave ‘Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo’ redatelja Zlatka Pakovića. Premijerna izvedba održat će se 6. srpnja, a reprizna 7. srpnja 2018. godine, u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža s početkom u 21 sat. Predstava je nastala i bit će izvedena u okviru Festivala Miroslava Krleže i u koprodukciji Umjetničke organizacije Teatar poezije.

Ovo nije predstava o građanski dresiranom, lijepo odgojenom Miroslavu Krleži, kakvog su uparadili vodeći intelektualci građanske provenijencije, ovo je predstava o sustavnom dokidanju društva brisanjem bitnih riječi iz hrvatskog i drugih europskih jezika: socijalizam, samouprava, radnik, radničko vijeće, kapitalist, vlasnik sredstava za proizvodnje, rob, utopija, dijalektika.

‘Krleža, ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo’ je predstava inspirirana radikalno kritičkim duhom Miroslava Krleže. U ovoj predstavi Krleža će uskrsnuti, jer kazalište je jedina institucija čovječanstva u kojoj uskrsnuće jest moguće. U tome se krije bit njegove političnosti. U njemu je utopija moguća.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Krleža koji se pojavljuje u ovom kazališnom djelu je onaj izbrisani Krleža, Krleža proleter i proleterski pisac, ateist, komunist… Krleža je Zagrebu isto što i Eshil staroj Ateni: čovjek koji djeluje i živi za “polis” u kojem jest, boreći se za njegove najbolje mogućnosti, usprkos uskogrudnom realitetu.

U ovoj predstavi govorit će se o zastavama kao takvima – bez metafore. Krleža, sve vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne.

Predstava će postaviti pitanje: Što smo usprkos zastavama, što kada pokušamo živjeti svjetski i otvoreni duh koji nas spaja s drugim ljudima zasigurno više od ikoje zastave ili himne?

Ovo je značajno kazalište na značajnoj lokaciji. Kolektiv MONTAЖ$TROJ, koji baštini revolucionarnu poetiku ranosovjetske umjetničke avangarde, nakon brojnih specifičnih lokacija u gradu Zagrebu poput korporativnih tornjeva, ruševne tvornice Badel, nedovršene Sveučilišne bolnice, Oltara domovine na Medvedgradu, Hrvatske gospodarske komore i zagrebačkih ulica danu i noću, donosi političko kazalište u Leksikografski zavod Miroslav Krleža, koji je bio Krležin životni projekt.

Predstavu izvode Vilim Matula u ulozi Miroslava Krleže, sopran Ana Jembrek u ulozi Bele Krleže, dramaturg na sceni Zlatko Paković i majstor svjetlosti Konrad Mulvaj.

Informacije o ulaznicama možete dobiti kontaktiranjem Festivala na telefonskom broju 095 353 7172 ili putem elektroničke pošte na teatar.poezije@yahoo.com.

Press materijal