KRISTIJAN JELIĆ: Prometni kolaps rekordno guši Zagrepčane, a Tomašević kasni sa svim prometnim projektima

- Svima je jasno tko je bio kriv za lošu prometnu infrastrukturu u prethodnih 6 mandata, ali pitamo se tko je sada kriv što apsolutno svi prometni projekti u Gradu Zagrebu ili debelo kasne ili nisu ni pokrenuti - komentirao je gradski zastupnik Kristijan Jelić.

FOTO: OTV

– Prometne gužve postale su toliko česte u Zagrebu, da se svakih nekoliko dana govori o prometnom kolapsu – ovako je temu o prometu u Zagrebu započeo gradski zastupnik Kristijan Jelić na koferenciji za novinare te dodao kako se na aplikacijama za navigaciju, svakodnevno većina glavnih prometnica crveni.

– U Zagrebu se nažalost godinama zapostavljao javni gradski prijevoz i prometna infrastruktura, pa se sadašnju gradsku vlast i gradonačelnika Tomaševića ne može kriviti za problem koji se stvarao desetljećima, ali se treba priznati kako se nova gradska vlast (blago rečeno) nije dobro snašla u vođenju prometne politike Zagreba – rekao je.

– Svima je jasno tko je bio kriv za lošu prometnu infrastrukturu u prethodnih 6 mandata, ali pitamo se tko je sada kriv što apsolutno svi prometni projekti u Gradu Zagrebu ili debelo kasne ili nisu ni pokrenuti. Primjerice zbog kašnjenja radova na rekonstrukciji Jadranskog mosta (rok je bio svibanj 2023.), Zagreb nije stigao realizirati sredstva iz EU fonda solidarnosti, odnosno realizirano je samo oko 1/3 sredstava. Jedan od razloga je bio što nisu bili u stanju duže od 6 mjeseci ugovoriti izradu elaborata nove prometne regulacije – izjavio je Jelić.

Da bi apsurd bio još veći, Jelić navodi kako su dva natječaja propala jer Grad nije bio u stanju procijeniti realnu visinu troškova.

– Rokovi su tako debelo produljeni, te će tramvajski promet u najboljoj opciji krenuti preko mosta tek početkom 2025. Osim ogromnih gužvi koje su nepotrebno produljene na Jadranskom mostu, Grad će zbog kašnjenja izgubiti minimalno 2,5 milijuna eura – poručio je.

– U postojećem GUP-u postoje prometna rješenja i ucrtane su trase koje bi uvelike olakšale promet u gradu Zagrebu, kao što su primjerice gradnja Jarunskog mosta na zapadu i produžetak Branimirove ulice na istoku grada. Nažalost gradonačelnik je odustao od projekta Jarunskog mosta, usprkos predizbornim obećanjima. Građani su slušali punih 20 godina obećanja bivšeg gradonačelnika o izgradnji Jarunskog mosta, a sadašnja vlast samo je nastavila sa kontinuitetom lažnih obećanja. Tim činom srušen je dugogodišnji san stanovnika zapadnog dijela Zagreba o povezivanju Ilice preko Vrapčanske ulice, ulice Oranice, Zagrebačke ceste i Petrovaradinske ulice preko Jarunskog mosta sa Jadranskom avenijom – istaknuo je zastupnik.

– Na kraju i prva (od tri) etape produžetka Branimirove do Brestovačke ulice, koju stanovnici istočnog dijela grada čekaju već više od 13 godina, trebala je biti gotova do 01.12.2023., a sada smo već u ožujku 2024. a kraj radova još nije na vidiku. Do kada će građani Grada Zagreba tolerirati ovakvu, terminalno nesposobnu vlast?! – upitao se.