Kreću potpore za obrtnike, saznajte kako aplicirati!

Grad Zagreb u prethodnih je 20 godina u svoje obrtnike uložio nešto više od 550 milijuna kuna

U cilju očuvanja obrtništva i obrtničkih djelatnosti Grad Zagreb je  objavio Natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti.

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba dao je podršku obrtnicima, ali i pozvao sve obrtnike da se prijave i zatraže gradsko financiranje.

-Nemojte zaboraviti da smo mi prošle godine imali veliki potres i da je masa naših radnih kolega oštećena, pa se stoga nadam da će grad Zagreb jedan dio sredstava usmjeriti upravo prema ugostiteljima, kako bi mogli urediti svoje lokale. Ujedno se nadam da ćemo i ove godine skupiti dovoljno obrta za dodjelu potpora, a prijašnjih se godina prijavilo oko 2000 obrtnika i svake se godine vidi lagana tendencija rasta –  izjavio je Antun Trojnar.

Ističu kako je ponos Grada upravo povećanje broja obrta, čak i u ovoj situaciji kada je cijeli svijet stao.

“Ponosni smo na to da unatoč cijeloj situaciji, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj, uzrokovanoj korona virusom ali i potresima, brojimo veći broj obrtnika, trenutno imamo preko 17 tisuća registriranih obrta. Svako radno mjesto nam je jako važno i želimo ga zadržati, a naravno želimo stvoriti i nova. Upravo iz tog razloga i ove potpore u ovom trenutku i nije baš pothvat za Grad Zagreb, ali za obrtnike je još teže nego za proračun-  rekla je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Pročelnica Jozić je objasnila kako ovim Natječajem, obrtnici mogu dobiti od 10.000,00 do 30.000,00 kuna za nabavu opreme, uređenje prostora, edukaciju te promociju. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Zagreba za 2021. osigurano gotovo 17 milijuna kuna.

obrtnička komora

Grad Zagreb u prethodnih je 20 godina u svoje obrtnike uložio nešto više od 550 milijuna kuna.

Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić izjavio je kao program Grada Zagreba sadržava sedam točaka. Prva točka je  poticanje obrtnika, odnosno malog i srednjeg poduzetništva i to je do danas kontinuitet.

-Tko ne vjeruje u to može pogledati stranice od prije 20 godina u kojima je sve zapisano. Od tada do danas preko 550 milijuna kuna utrošeno je u pomoć zagrebačkim obrtnicima- dodao je Bandić.

Na obrtnicima je samo da se prijave, a osim financiranja, Grad Zagreb im je osigurao i pomoć pri rješavanju administracije.

Novom Odlukom o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na poslovanje ugostitelja i obrtnika na području Grada Zagreba uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 (Službeni glasnik Grada Zagreba 27/20 i 34/20) koju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela u listopadu prošle godine rasterećeni su ugostitelji i obrtnici od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i građevinska zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba. Također se ugostiteljima i obrtnicima umanjio iznos komunalne naknade za 30%, te se oslobađaju od plaćanja naknada javnih površina za postavljanje otvorene terase.

Ove mjere primjenjivat će se sve do ukidanja Odluke o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-CoV-2 koju je donijelo Ministarstvo zdravstva u ožujku 2020.

Također obrtnici i poduzetnici kao i svi drugi koji bi tek htjeli postati mogu besplatno koristiti usluge Poduzetničkog centra – Plavog ureda u Vodnikovoj 12 gdje im se na jednom mjestu omogućuje edukacija te dobivanje svih potrebnih savjeta i informacija vezanih uz poslovanje.