Prošao prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita, konačna odluka u Skupštini u kolovozu

Protiv preimenovanja je glasala jedina članica Odbora koja ne sudjeluje u skupštinskoj većini, Rada Borić, no podršku su joj pružili zastupnici SDP-a, bilo gradski, bilo saborski, od kojih su neki poput Ostojića dobili priliku sudjelovati u raspravi, dok je Gordan Maras ostao kratkih rukava

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, Foto: Sarah Srdar Žiljak

74 godine nakon što je izdana tjeralica za maršalom Titom, u Zagrebu je na isti taj datum donesena odluka o preimenovanju njegovog Trga. Nakon rasprave koja je trajala sat i pol, članovi Odbora za imenovanje naselja, ulica i Trgova s četiri glasa za i jednim protiv poslali su prijedlog da Trg maršala Tita od jeseni nosi ime Trg Republike Hrvatske na sjednicu Gradske skupštine koja će se održati u drugoj polovici kolovoza.

– Sada zapravo konačno oživotvorujemo odluku koju ju službeno donijela tadašnja Komisija za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine 1994. godine. Tada je odlučeno da se Trg maršala Tita preimenuje u Kazališni trg. Ta odluka nije provedena iz stanovitih političkih razloga o kojima možemo samo nagađati – rekao je Zlatko Hasanbegović, predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova koji je ujedno i predlagatelj kao član Kluba Neovisni za Hrvatsku.

– Zdrav razum je prevagnuo nad osobnim frustracijama, gnjevu i srdžbi. Zahvaljujući zdravom razumu 1994. očito se nije išlo u daljnju proceduru – replicirao je Hasanbegoviću potpredsjednik Skupštine Rajko Ostojić.

– Sada je Milan Bandić pao bez ispaljenog metka – dodao je Ostojić.

Protiv preimenovanja je glasala jedina članica Odbora koja ne sudjeluje u skupštinskoj većini, Rada Borić, no podršku su joj pružili zastupnici SDP-a, bilo gradski, bilo saborski, od kojih su neki poput Ostojića dobili priliku sudjelovati u raspravi, dok je Gordan Maras ostao kratkih rukava.

– Taj Trg znam kao Trg maršala Tita, kao i mnogi Zagrepčani. Sad je Hasanbegović došao u poziciju ucjenjivati i maltretirati Zagrepčane i sve građane. Treba se baviti temama poput vrtića, škola, novih radnih mjesta i praznih gradskih prostora, a ne nas dijeliti i vraćati u prošlost – kazao je nakon sjednice okupljenim novinarima Maras pritom najavivši kako će se kandidirati za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

Preimenovanje Trga marsala Tita

Objavljuje Zagrebancija.com u Petak, 21. srpnja 2017.