Koliko će iznajmljivači plaćati po krevetu? Odluka u Gradskoj skupštini

Odlukom o visini paušalnog poreza po krevetu, utvrđuje se visina paušalnog poreza na dohodak po krevetu u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor koje se nalaze na području Grada Zagreba. U Gradu Zagrebu je, prema podacima Turističke zajednice Grada Zagreba, evidentirano 6829 kreveta privatnih iznajmljivača.

Određuje se visina paušalnog poreza prema razredu turističkog naselja Grada Zagreba koja su godišnje po krevetu za naselja razvrstana u razred A turističkih mjesta 300,00 kuna, za naselja razvrstana u razred B turističkih mjesta 255,00 kuna, za naselja razvrstana u razred C turističkih mjesta 210,00 kuna te za naselja razvrstana u razred D turističkih 150,00 kuna.

HDZ stao je uz prijedlog odluke smatrajući da nije bilo vremena za detaljniju studiju.

– Zagreb je ostao u razini najjeftinijeg poreza, ispod Rijeke, Dubrovnika i nekih gradova. Smatramo da je to dobro za naše iznajmljivače – izjavila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Vladimir Ferdelji smatra kako nije krivnja grada jer imaju kratak rok, dok Darko Klasić predlaže da bude privremena odluka na godinu dana.

Amandman na ovakvu odluku uputio je HNS- ov Tomislav Stojak.

– Na žalost, gradonačelnik je odbio prijedlog našeg amandmana kojeg smo poslali na odluku o poreznom paušalu po krevetu. Time je odbio mogućnost da se u Zagrebu uvedu samo dvije zone naplate paušala umjesto dosadašnje četiri, odnosno da se u prvoj zoni (širi centar grada) paušal plaća kao i do sada u iznosu od 300 kuna, dok bi se u drugoj zoni (svi ostali dijelovi grada) paušal po krevetu plaćao 150 kuna, umjesto dosadašnje tri visine paušala od 150, 210 i 255 kuna, dakle manje!- napisao je Stojak na Facebooku.

I SDP je uputio amandman.

– Tražimo podjelu Zagreba na 5 zona po gradskim četvrtima. Stručne službe tvrde da je to zakonito, Bandić tvrdi da nije. Vidjet ćemo što će se odlučiti- izjavio je SDP- ov Matej Mišić.