DAN CRVENIH HALJINA

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca, gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti

Ilustracija

Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo prvi puta u Hrvatskoj organizira javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina” odnosno obilježava i podržava međunarodnu aktivnost oko prepoznavanja i sprečavanja moždanog udara u žena. Akcija se redovito održava u Europi i SAD-u, izazvala je interes i stručnjaka i javnosti, a po prvi puta progovara o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara u žena, teškoćama u liječenju i prevenciji moždanog udara kod ženske populacije te vrlo čestom zanemarivanju te bolesti u ovoj populaciji.

Moždani je udar treći vodeći uzrok smrti u žena, dok je tek peti uzrok smrti u muškaraca. Gotovo polovica preživjelih će 6 mjeseci nakon moždanog udara imati neki oblik onesposobljenosti. Žene češće žive same i prije moždanog udara te su nakon moždanog udara češće smještene u institucije i imaju lošiji ishod nakon moždanog udara nego muškarci. Stoga je kao žena vrlo važno znati svoj rizik za razvoj moždanog udara, znati prepoznati simptome te na vrijeme započeti odgovarajuće mjere prevencije.

Prvi hrvatski „Dan crvenih haljina“ započinje raznim aktivnostima 28. siječnja 2019., a završava svečanim okupljanjem 1. veljače 2019., u 19,00 sati, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski uz bogati glazbeno-scenski program. Zvijezde večeri su žene koje su preboljele moždani udar i koje će nositi reviju crvenih haljina hrvatskih dizajnera.

 

Press materijal