KB SVETI DUH OČEKUJE REKONSTRUKCIJA U SLJEDEĆE DVIJE GODINE: Izgradit će se nova dnevna bolnica i podzemna garaža

U sklopu projekta predviđeni sadržaji bit će povezani s postojećima, a sve s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvene skrbi

 

Klinička bolnica Sveti Duh najstarija je bolnica u Hrvatskoj. Počela je s radom 1804. godine i od tada djeluje bez prekida. U sljedeće dvije godine bolnicu očekuje velika rekonstrukcija.

– Davne 1779. godine biskup Josip Galjuf utemeljio je našu bolnicu da bi 1804. godine zagrebački nadbiskup Maksimilijan Vrhovec, na uglu današnje Ilice 1 i Gajeve, otvorio bolnicu Sveti Duh. Prilikom otvaranja u svome je govoru rekao riječi koje odzvanjaju još i danas, a to je da će se u tu bolnicu primati svi bez obzira na porijeklo, boju kože, stalež, socijalni status ili bilo koju drugu oznaku – povijesnim je činjenicama svečanost polaganja kamena temeljca započeo ravnatelj bolnice Sveti Duh, Mladen Bušić. 

Vrijednost radova je 125 milijuna kuna, a za opremu je predviđeno još 17 milijuna kuna. Projektom je predviđena izgradnja novih sadržaja dnevne bolnice i podzemna garaža s 477 parkirališnih mjesta, čime će se riješiti dugogodišnji problem parkirališnih potreba cijele bolnice.

– Najveća zahvala ide gradonačelniku Milanu Bandiću bez čije vizije i potpore mnogih projekata u Gradu Zagrebu ne bi bilo – čelniku se metropole zahvalio Bušić, na što je gradonačelnik dodao kako će često dolaziti na gradilište provjeravati u kojoj su fazi radovi i time dao naslutiti kako je u pobjedu na lokalnim izborima i više nego siguran. 

– Hvala svima koji su pomogli da do ovoga dođe. Ovdje ćemo za dvije godine imati najmoderniju bolnicu u Gradu Zagrebu – poručio je gradonačelnik.