Karamarko neka istraži, ali u Mimari nema lažnjaka

Muzej Mimara ni nakon dva tjedna strpljivog čekanja nije odgovorio na upit portala Zagrebancija.com

Autor: Maja Gujinović 3/16/2010 8:35

‘Tko dokaže da je išta njegovo neka nosi’. Riječi su ovo Ante Topića Mimare koje je citiralo Ministarstvo kulture u odgovoru na upit portala Zagrebancija.com, nakon nedavne medijske bure koja je ‘zapuhala’ oko navoda slavnog britanskog likovnog kritičara Briana Sewella.

Podsjetimo, u ekskluzivnom pismu za naš portal Sewell zaključuje, nakon dugogodišnjeg istraživanja zagrebačkih muzeja, kako je muzej Mimara jedinstven u svijetu, no ne zbog umjetnosti, već zbog obmana i krivotvorina koje je godinama sakupljao Ante Topić Mimara, varalica i falsifikator, kako ga je kritičar nazvao. Vruća tema, koja postane aktualna svakih nekoliko godina, privukla je veliku medijsku pažnju što i ne čudi s obzirom na veličanje muzeja Mimare kao ‘hrvatskog Louvrea’, kojeg je Britanac bez dlake na jeziku proglasio ‘hrvatskom sramotom’.

-.-PrtSc Telegraph-.- Brian SewellNitko od spomenutih ‘stručnjaka’ koji optužuju muzej za krivotvorine nije ni bio u Mimari, a kamoli utvrdio postojanje falsifikata- tvrde u Ministarstvu

No njegove, i navode drugih likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti, koji se svakih nekoliko godina ‘uhvate’ Mimare, Ministarstvo kulture opovrgava. Iz samog muzeja, ni nakon dva tjedna čekanja nismo dobili ogovor.

– Svaka teza vrijedi dok drugom tezom nije argumentirano dokazano suprotno. Ne može se reagirati na paušalne tvrdnje tipa ‘rekla-kazala’ ljudi koji nisu specijalisti za pojedina umjetnička područja. Vrata Muzeja Mimara otvorena su za istraživanje svim relevantnim stručnjacima – stoji u odgovoru iz kabineta ministra Bože Biškupića, u kojem je dodano kako nitko od tih svjetskih stručnjaka nije došao i utvrdio da li riječ o i jednom falsifikatu.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, istraga se također nikada nije pokrenula jer nije bilo povoda za nju, a kao nadležne za pokretanje istrage upućuju na Ministarstvo unutarnjih poslova.

– Ako nema dokazanih navoda, dakle argumentiranih dokaza, nema ni povoda za pokretanje bilo kakvog postupka – dodano je.

U Ministarstvu odgovaraju ne samo kako nisu nađeni falsifikati već da je to nemoguće

-.-Anto Magzan / Pixell-.- Božo Biškupioć i Luka BebićPostupak provjere autentičnost dijela i porijeklo umjetnina u muzeju Mimara, kako su objasnili, bio je posao stručnjaka još u vrijeme bivše države. U vrijeme kada je, po pisanju Briana Sewella, Ante Topić Mimara bio nepovrediv zbog svojih političkih veza, a ponajviše zbog prijateljstva s Titom. Proučavanjem i analizom djela dugotrajno i ozbiljno se bave i domaći i strani stručnjaci u Mimari. No do sada, govore u Ministarstvu, nikada nije pronađen niti jedan falsifikat.

– Što više, potvrđene su neke stare atribucije i donesene neke nove prema kojima su pojedina djela i starija no što su prvotno bila datirana. Promjena atribucije ili datacije ne znači da je riječ o falsifikatu – objašnjavaju te uvjereno dodaju kako jedina promjena do koje može eventualno doći je promjena atribucije ili datacije pojedinog djela, ne i potvrda falsifikata.