Kalinić: Dogovorite mjesto nalaženja nakon potresa

Pavle Kalinić

Autor: 11/8/2011 18:02

– U slučaju potresa važno je da roditelji znaju gdje su im djeca. Zato je preporuka da se unaprijed dogovore dva mjesta gdje će se članovi obitelji okupiti nakon potresa – iznio je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama, neke od savjeta iz edukativnih plakata.

Postavljenje plakat nastavak je edukativnih akcija ovog Ureda koji je nedavno organizirao stavljanje sličnih letaka u poštanske sandučiće.

Od utorka su po školama, vrtićima i zdravstvenim ustanovama postavljeni edukativni plakati. Kako je rekao Kalinić, cilj ovih plakata je educirati djecu, njihove roditelje, ali i ostale građane koji se nađu u tim prostorima kako se ponašati u slučaju potresa.

Obavezno uzmite ljekove sa sobom

– Najvažnije od svega je ne paničariti, skloniti se ispod stola, zatim zaštiti glavu rukama ili jaknom te pričekati da podrhtavanje završi, a nakon toga izaći na otvoreno – savjetovao je Kalinić.

Građani koji svakodnevno koriste neke lijekove trebali bi ih imati sa sobom svaki put kada izlaze iz stana. Naime, ukoliko dođe do potresa, postoji opasnost da se ne može doći do tog lijeka.

Kalinić je istaknuo kako im tvrtka koja je vlasnik prostora za oglašavanje nije naplatila postavljanje tih edukacijskih plakata.

-.-zagreb.hr-.-U specijalističke postrojbe uključeni su vatrogasciOvom prigodom predstavljen je i operativni plan zaštite i spašavanja u slučaju potresa. Ovaj plan nastavlja se na dosadašnje aktivnosti Ureda koji je nedavno predstavio specijalističke postrojbe civilne zaštite koje bi trebale spašavati ljude iz porušenih zgrada. Pored toga sklopljeni su ugovori s građevinskim tvrtkama od kojih je svaka dobila po pojedinu zonu gdje treba osposobiti glavne prometnice nakon potresa kako bi se njima mogli koristiti policija, vatrogasci, hitna pomoć te civilna zaštita.

Kalinić: Gdje su nestali pontonski mostovi HV-a?

Planom je predviđeno 47 lokacija za prihvat osoba gdje bi se trebali okupiti građani kojima je potrebna pomoć. S tih lokacija, oni čiji su domovi srušeni, će se autobusima prebaciti na neku od 20 evakuacijskih površina koje su predviđene za postavljanje šatorskih naselja.

Kalinić se na kraju požalio što u Hrvatskoj ne postoje planovi i oprema koja bi im olakšala posao. Istaknuo je kako niti jedna bolnica u Zagrebu nema heliodrom, a da Hrvatska vojska nema niti jedan pontonski most koji bi se mogao koristiti za premoštavanje Save ukoliko postojeći budu srušeni ili neupotrebljivi.

– Za vrijeme Domovinskog rata zaplijenili smo 20-ak pontonskih mostova, tko zna gdje su oni završili – rekao je na kraju Kalinić.