Kad bi Dinamo igrao sa domaćim dečkima…

Ivan Tomečak

11/15/2009 22:56

Nakon još jednog Dinamovog debakla u Europi brojna su pitanja zašto se to dogodilo i je li moglo biti drugačije. Ono što zaljubljenike u plavu boju ponajviše boli i ljuti jest slaba igra inozemnih igrača. Dovedeni su da budu pojačanja i da pomognu u toliko željenom prezimljavanju u Europi. Nažalost, od njih nismo vidjeli puno. Istina, na samom početku sezone Morales je igrao vrlo dobro i bio ponajbolji dinamov igrač, a još uvijek je i vodeći strijelac Prve HNL. No, osim utakmice u Temišvaru, u ostalim se europskim izazovima nije iskazao.

Na istoj utakmici bljesnuo je i Sammir, no njegovi bljeskovi su (pre)rijetki. Od ostalih “legionara” Cufre nije ispunio očekivanja a Etto je daleko od nekadašnje forme. Calello relativno korektno ispunjava ono što se od njega traži, dok se Papadopulos pokazao kao najveći promašaj.

Chago nikako da se vrati u formu, Slepička povremeno odigra dobru utakmicu, isključivo u domaćem prvenstvu, dok za Ibaneza, maksimirskog ljubimca struka tvrdi da je taktički nezreo.

Mario Ćužić-.--.-Gustafsson je bio brži od Milana BadeljaZato i ne čudi što se prosječni dinamov navijač s pravom pita ima li uopće smisla davati, točnije, bacati tolike novce na strane igrače upitne kvalitete. Možda bi trebalo pokušati sastaviti momčad isključivo od domaćih igrača.

Stalni ili povremeni prvotimci su Butina, Lončarić, Kovač, Bišćan, Barbarić, Lovren, Glavina, Vrdoljak, Badelj, Tomečak, Mandžukić i Kramarić. Osam dinamovaca trenutno je na posudbi u Lokomotivi – Kelava, Antolić, Peko, Havojić, Maleš, Herceg, Jelić, Pivarić.

To su redom mladi igrači kojima se mogu pridružiti i Ilija Sivonjić i Dalibor Pandža. Iako su stranci, jer dolaze iz BIH, zbog sličnog mentaliteta i nepostojanja jezične barijere možemo ih smatrati domaćim igračima.

Ovim letimičnim nabrajanjem došli smo do 22 imena od kojih bi se mogla složiti kvalitetna momčad, posebno za Prvu HNL, a početni sastav mogao bi biti:

Butina (Lončarić) – Glavina, Kovač, Bišćan, Lovren – Antolić, Badelj, Vrdoljak, Tomečak – Mandžukić, Kramarić.

Tako sastavljena momčad sigurno bi imala uspona i padova, ali smo sigurni da bi puno više ljudi dolazilo na Maksimir. Gledali mlade, motivirane igrače, domaće dečke koji su spremni “poginuti” za klupske boje. Iako smo uvjerenja da bi trebalo pokušati, znamo da ovo spada u sferu znanstvene fantastike. Stranci, naime, moraju igrati, a razlog je jednostavan – treba ih prodati. Pošto – poto.