Ježeva kućica u ritmu Let3-a u Velikoj Gorici

Autor:: N.I. 12/2/2009 16:33

U kazalištu Scena Gorica 6. prosinca u 17 sati održati će se predstava ‘Ježeva kućica’ poznatog autora Branka Ćopića.

Predstavu ‘Ježeva kućica’ režirao je  Robert Waltl koji je s velikim uspjehom na Sceni Gorica postavio ‘Šumu Striborovu’ Ivane Brlić Mažuranić I Andersenovog ‘Kositrenog vojnika’. Ekipu mu čine stalni suradnici, scenografkinja i autorica kostima Ana Savić Gecan, dramaturg Ivica Buljan, koreografkinja Natalija Manojlović, a glazbu je  prvi put za dječju predstavu napisao Damir Martinović Mrle, lider riječke rock-grupe LET 3.-.-Scena Gorica-.-

Pjesma s elementima dramskih dijaloga ili prekrasan dramolet za djecu,  “Ježeva kućica” je remek djelo Branka Ćopića. Nešto tako milo i čedno, jednostavno i opojno, postalo je dijelom naše tradicije. Podsjeća na klasike poput Medvjeda Pooha u anglosaksonskoj dječjoj književnosti. Ježurka Ježić je usamljenik s bodljama kao jamcem svoje neovisnosti. Za generacije djece postao je pravo malo šumsko božanstvo. Tko se ne sjeća otmjene domaćice Lije koja je pozvala Ježurku na gozbu, a kad je odbio prenoćiti u njezinom domu, krenula je za njim da vidi u kakvoj to raskošnoj kući stanuje. Vuk, medvjed i divlja svinja pridružili su joj se u uhođenju Ježurke. Koristeći se utjecajem narodnog pjesništva, Ćopić je napisao ponosnu himnu. To je apoteoza o kući kao vrhunskom utočistu, ali ne i pohvala svome koje negira drugo. Ovo je oda slobodi-  kao u najboljim bajkama Braće Grimm djeca su potaknuta da postaju samostalna.

Oblikovatelj svjetla je Nikša Mrkonjić, a koreograf Natalija Manojlović. Za glazbu je zadužen
Damir Martinović Mrle (Let 3).

Uloge: Ana Vilenica, Mladen Badovinac , Ivana Roščić, Martina Vrbos, Stipe Kostanić, Natalija Manojlović, Vladimir Atomic Smud, Domagoj Dittrich, Davor Ćiković, Martina Drezga i Nikola Zdelar.