Odlazak velikog virtuoza Zagrebačke filharmonije

12/2/2009 16:14

Maestro Vjekoslav Šutej danas je u 14.20 sati umro u bolnici Rebro. Nakon što mu je prošlog ljeta dijagnosticirana leukemija, maestro se liječio u klinici u Seattleu.

Bio je hospitaliziran u bolnici Merkur, gdje je proveo cijelo ljeto. Tijekom tri mjeseca samo je tri tjedna proveo kod kuće. Potom je prebačen na Rebro. Tamo mu je obavljena druga transplantacija koštane srži, a maestrovo tijelo ju nije prihvatilo.

Pixsell-.--.-Maestro Šutej sa sinomZahvaljujući roditeljima koji su pjevali u Hrvatskom narodnom kazalištu, proveo je skoro cijelo djetinstvo u glazbenom okruženju. Studirao je u klasi Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Poslijediplomski studij je završio u Rimu kod Franca Ferrarea.

Bio je umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu od 1984. do 1989.

U Španjolskoj Šutej je akademik i član Kraljevske akademje lijepih umjetnosti. Osnovao je Kraljevski simfonijski orkestar Seville, te je bio njegov umjetnički direktor i glavni dirigent do 1996. godine.

Godine 1994. debitirao je u Bečkoj državnoj operi gdje se je istaknuo u dosad 100 izvedbi opera kao što su Pikova dama, La Bohème, Don Carlos, Cavalleria rusticana, I Pagliacci, Aida, Židovka, Tosca i Carmen. Godine 2001. otvorio je sezonu iste operne kuće s Don Carlosom u kojemu su naslovne uloge pjevali Neil Shicoff, Ferruccio Furlaneto i Maria Mescheriakova. Izvedba je bila uživo prenošena na glavnim trgovima u Beču i Grazu.

Dobitnikom je mnogobrojnih priznanja (Orden grada Beča, Nagrada grada Zagreba itd.), počasnim članom Real Academia de Belles Artes i počasnim građaninom Sevilje. Bavi se i pedagoškim radom: redovni je profesor dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.