Jeste li znali da vid treba pregledati barem jedanput godišnje?

Oči mogu ukazati i na puno ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su dijabetes i povišeni krvni tlak, a problemi s vidom najčešće pogađaju one najmlađe ili najstarije

Foto: Martina Pašić

Magli vam se pred očima? U noćnoj vožnji vidite sve slabije? Osjećate glavobolju i zamor?
Ako ste stariji od 16. godina, vrijeme je da svake dvije godine posjetite oftalmologije dok svi stariji od četrdeset, isti taj pregled moraju obaviti minimalno jedanput godišnje. Jer
statistika je neumoljiva. U svijetu, čak 36 milijuna ljudi je slijepo, 217 milijuna ima
oštećenje vida, a od toga 1 milijarda ima oštećenje vida koje je moglo biti spriječeno
pravovremenom dijagnostikom ili se tek treba liječiti. Čak 55% od toga su žene.

Oči su ogledalo duše, zar ne? I sama činjenica da ih tako često koristimo u brojnim
poslovicama dovoljno govori o njihovoj važnosti. Prema poznatom istraživanju čak 70 posto
ispitanika je reklo da se od svih osjetila najviše boje izgubiti zdravlje očiju jer to nije organ
koji nam služi samo za snalaženje u prostoru. Prvi pogled na dijete u rodilištu, prvi poljubac, posjet novoj sredini, nestvaran zalazak sunca ili pak ljetovanja i zimovanja s najmilijima. Ništa od toga ne bismo mogli prepričavati u detalje da nemamo zdrave oči.
No, kako svako vrijeme nosi svoje izazove, tako i ovo tisućljeće zbog napretka tehnologije
ima neke svoje prednosti, ali i mane. Pa tako nije nikakva tajna da Hrvati svaki dan preko šest sati provedu ispred ekrana, zbog čega sve manje spavaju a jedu više. Živimo u svijetu u kojem prva stvar koju ugledamo kada se probudimo, a i posljednja prije li nego zaspemo je svjetlost ekrana – čitanje vijesti, gledanje serija, pisanje e-mailova. Naše oči jednostavno nisu bile prvotno dizajnirane za takve izazove.

Redoviti odlazak liječniku opće prakse ili stomatologu oduvijek je dio vaše godišnje rutine i
brige o zdravlju, zar ne? A pregled oftalmologa tj. stručnjaka za oči? Također jednako važan! Preventivni pregledi vida u svakoj životnoj dobi imaju glavnu ulogu u očuvanju zdravlja vašeg vida. Oči je važno pregledati i onda kada vam se čini da je sve u redu!
Damjan Žunić titulu magistra optometrije stekao je na prestižnom sveučilištu u njemačkom
gradu Aalen gdje trenutno radi i kao vanjski suradnik prenoseći svoje znanje i iskustvo novim generacijama studenata. Posljednjih nekoliko godina bio je desna ruka dr. Zdeslavu Vukasu, a od rujna 2021. nosi titulu ravnatelja Poliklinike Vukas. Predanost, stručnost, ambicija i vedar duh samo su neke od karakteristika zašto je omiljen među kolegama i pacijentima.

– Naši su nam pacijenti primarno u fokusu, što se odražava na kvalitetu usluga koje im
pružamo. U našoj Poliklinici težište nikada nije bilo na broju pregleda ili izvršenih operacija,
već da sve ono što napravimo bude prema najvišim standardima. Sinergija starijih, iskusnijih liječnika i mlađih kolega, uz upotrebu najmodernije tehnologije, garancija je vrhunskih rezultata, što su prepoznali i naši pacijenti – ističe magistar optometrije Žunić, nekadašnji košarkaš koji je danas ravnatelj Poliklinike.

Poliklinika Vukas posljednjih 20 godina vodeća je ustanova u dijagnostici i kirurgiji oka na
širem području regije. Status vodećeg oftalmološkog centra u regiji ponosno nosi zahvaljujući znanju i posvećenosti zdravstvenih djelatnika koji su osposobljeni za svaku vrstu problematike u području dijagnostike i kirurgije.

I oči, baš kao i cijeli organizam, trebaju odmor i posebnu brigu koja uključuju barem jedan
redoviti pregled godišnje osim ako pojedinac nema potrebu za češćim posjetima oftalmologu. Pregled traje manje od sat vremena, a uključuje određivanje dioptrije na daleko i blizu, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg oka na biomikroskopu i širenje zjenica kao i razgovor i mišljenje specijalista oftalmologije.

Ne odgađajte pregled jer nemate vremena ili imate previše posla – vaše zdravlje vam mora
biti prioritet. A pogotovo kristalno jasan pogled.