Dani šećerne bolesti

U Republici Hrvatskoj od dijabetesa boluje gotovo pola milijuna ljudi.

U ožujku je Hrvatski sabor jednoglasno donio odluku da se 14.svibnja proglasi Hrvatskim danom šećerne bolesti. Tim je povodom na zagrebačkom Bundeku održana javno-zdravstvena akcija.

U Republici Hrvatskoj od dijabetesa boluje gotovo pola milijuna ljudi. Unatoč svim dostupnim terapijama liječenja, broj oboljelih raste.

Zainteresirani građani mogli su besplatno izmjeriti šećer u krvi, krvni tlak i tjelesnu masu, kao i vježbati s kineziolozima i dobiti sve potrebne informacije i savjete nutricionista i dijabetologa.

Osobe sa šećernom bolešću, takozvanog “tihog ubojice modernog doba,” bez odgovarajućeg liječenja i pravovremene prevencije, u riziku su od ozbiljnih i po život opasnih komplikacija. Šećerna bolest je vodeći uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i u ekstremnim slučajevima, amputacije donjih ekstremiteta.

Otkriće inzulina predstavlja jedinstvenu priliku za unaprjeđenje dostupnosti skrbi osobama sa šećernom bolešću te stručnjaci ističu važnost intenzivnog djelovanja u sprječavanju šećerne bolesti i njenih komplikacija.