Je li Milan Bandić znao za nepotizam u ZET-u?

Autor: Sarah Srdar 7/30/2015 16:35

Prije nekoliko dana gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić najavio je sankcije za nepotizam u ZET-u. Naime, objavljena je vijest da prednost pri zapošljavanju u podružnici ZET-a imaju žene i djeca djelatnika te podružnice. Gradski zastupnik Dominik Etlinger u emisiji Zagrebački gradski informator na Jabuci TV izjavio je kako ima saznanja da je zagrebački gradonačelnik znao za taj dogovor Sindikata vozača i prometnih radnika s Upravom podružnice ZET-a.

– Sad svi peru ruke od odgovornosti. Nitko za ništa nije znao. Prema onome što govore ljudi iz Sindikata, to je dogovoreno s Upravom ZET-a i imam saznanja da je gradonačelnik za to znao. Ali u ovom gradu nitko za ništa nije kriv – tvrdi Etlinger i ističe kako je riječ o javnom, a ne privatnom poduzeću i upravo se zbog toga ovakvi slučajevi ne bi smjeli događati.

– To je javno, a ne privatno poduzeće. Jednog dana kada Jozo, Marko ili neki treći otvore poduzeće koje će se privatno baviti prijevozom putnika, onda mogu zaposliti svoje dijete ili rođaka – smatra Etlinger.

Nova afera potresa Holding

Službeno očitovanje stiže iz ZET-a.

– Zagrebački električni tramvaj, kao i Zagrebački holding u cijelosti, posluje u skladu sa svim pozitivnim propisima Republike Hrvatske i drugim važećim pravnim aktima te se u potpunosti ograđuje od konteksta bilo kakvog oblika nepotizma. Zapošljavanje se provodi prema jasno definiranim kriterijima, a u postupku konkuriraju svi kandidati koji ispunjavaju zahtijevane uvjete pojedinog radnog mjesta. Objavu Sindikata, prema kojoj je, navodno, postignut dogovor o prioritetima pri zapošljavanju, ocjenjujemo neutemeljenom i vrlo nespretnom interpretacijom s ciljem promidžbe same sindikalne organizacije, ipak, svjesni različitih pogodnosti koje proizlaze iz trenutnih ugovornih odredbi poslodavca s radnicima. Upravo s ciljem usklađivanja radničkih prava s aktualnim, ponajprije gospodarskim i socijalnim okolnostima, već su započele aktivnosti koje prethode nadolazećem kolektivnom pregovaranju te daljnjoj racionalizaciji poslovanja – poručuju iz Zagrebačkog električnog tramvaja.

Tko će biti suspendiran i hoće li uopće i na koji način netko odgovarati, još nismo doznali.