Izložba “Future Dire” akademskog umjetnika Vice Glibote

Akademski umjetnik Vice Glibota predstavio je izložbu Future Dire u Galeriji Prica u Samoboru. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol osvrnula se na umjetničku tehniku Vice Glibote i na poruku izložbe.

“Obuhvaća skulpture, reljefe i prostorne instalacije. On zapravo kroz ovaj ciklus nama nudi jednu viziju potencijalne budućnosti. Radovi su naglašeno distopijskog karaktera. Djeluju vrlo robusno, masivno, teško kao da su rađeni od čelika ili željeza, ali zapravo on koristi reciklirane materijale, drvo, epoksi smolu, karton i oblikuje forme koje nose patinu vremena, kao da su bili relikti prošlosti i govori o tome propadanju kroz protok vremena i zapravo nas upozorava da svakim našim postupkom i reakcijom krojimo smjer u kojem idemo u budućnosti i pitanje je želimo li završiti u takvoj budućnosti ili ćemo se brinuti o našem planetu i zadržati ga zelenim i plavim kakav je i sada”, rekla je Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe.

Iako skulpture izgledaju veoma fizičke teške, zapravo su lagane kao stiropor, objasnila je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol. Umjetnik Vice Glibota, akademski kipar i profesor likovne kulture svoju radove vidi kao relikvije budućeg vremena koje se još nije dogodilo, što se veže na sami stil koji se zove retrofuturizam.

“Inspirira me moje ekstenzivno proučavanje i čitanje literature majstora horora, fikcije i filozofa horora. Sve one nedaće koje su se događale u protekle tri godine, sva ta socioekonomska previranja i sama pandemija, sve to poslužilo je kao inspiracija”, objasnio je Vice Glibota, akademski kipar i profesor likovne kulture.

Proces stvaranja skulptura trajao je mjesecima, a objasnio je kako to sve izgleda. “Tehnika asamblaža je složena. Kombinacija različitih materijala vrlo je izazovna. Koristim se otpadnog materijala, što je bio izazov spojiti u smislu cjelinu da meni to kao umjetniku odgovara”, dodao je Vice Glibota.

Izložbu Future Dire otvorila je predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović. “Zagrebačka županija prepoznaje i njeguje kulturu na području Zagrebačke županije u svim gradovima i općina,ma. Kroz Javni program potreba u kulturi i ove godine financiraju se brojni programi. Među njima su i programi Pučkog otvorenog učilišta Samobor u iznosu nešto više od 31 000 eura. Među tim programima nalaze se i projekti, izložbe i druga događanja koja organizira Galerija Prica koja je domaćin ove važne izložbe”, poručila je Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

Izložba Future Dire u Galeriji Prica u Samoboru ostaje otvorena do 1. listopada.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.