Iz tvornice Katran godinama se širi neugodan miris

Autor: Tamara Marković, Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 5/10/2016 12:09

Stanari stambene zgrade u Zaharovoj ulici u zagrebačkoj Sigečici, u neposrednoj blizini tvornice Katran, već dugi niz godina bore se, kako oni kažu, s neugodnim smradom koji izlazi iz te tvornice. Naime, njihova stambena zgrada useljena je 2009. godine, a tadašnji stanodavci obećali su kupcima stanova da će sporna tvornica biti iseljena 01. siječnja 2010. No, došlo je do očite dezinformacije jer šest godina kasnije, problem je ostao isti.

– Iz tvornice se šire neugodni mirisi, po nafti, po tom katranu koji oni proizvode. Taloži se na terasama  nekakav crni prah koji se teško čisti, a to znači da se onda taloži i u našim plućima i da mi to udišemo – očajno je rekao predstavnik suvlasnika stambene zgrade kraj tvornice, Tino Duvnjak.

Kako kažu stanari Zaharove ulice, u zgradi blizu tvornice živi 350 stanara, a neugodan miris kada zapuše jači vjetar širi se i kroz čitavo naselje. Prvih nekoliko godina nakon što su se uselili, stanari su tolerirali miris, no s vremenom je, kažu, postalo sve gore.

– Najčešće je ta proizvodnja od utorka do četvrtka i zaista se teško podnosi – izjavio je Duvnjak.

– Ako je jugo onda nosi čak do Osnovne škole Silvije Strahimir Kranjčević u Vrbanićevoj ulici. To nije smrad koji čovjek može podnijeti, ovdje su neki naši susjedi čak izjavili da su završili na hitnoj jer ih je toliko smetalo disanje i gušilo ih je, a to nije baš nešto bezbolno – izjavio je Zlatko Kompasi, još jedan od stanara zgrade u blizini tvornice.

Najviše od svega stanari se boje za svoje zdravlje, jer smatraju kako bi bitumen koji tvornica  proizvodi mogao izazvati brojne bolesti.

– Mislim  da bi ovo moglo biti kancerogeno, jer se radi o nafti i preradi nafte u ljepenku – zabrinut je bio Kompasi.

IZ UPRAVE KAŽU, RAZLOGA ZA BRIGU NEMA

No,  čini se kako obližnji stanari nemaju tolikoga razloga za brigu, jer iz uprave sporne tvornice tvrde kancerogeni utjecaj ne postoji. Naime, kako kažu, prema Zakonu o zaštiti okoliša, svake dvije godine dužni su ispitati emisije plinova, ugljikovih i dušikovih oksida, iz njihovih stacionarnih izvora.

– Mjerenja su pokazala da je sve u granicama i da se ne prelaze maksimalno dopuštene koncentracije koje bi utjecale štetno na zdravlje – pojasnio je Antonio Vukov, stručni suradnik za zaštitu okoliša i zaštite na radu.

– Mi redovito podliježemo inspekcijskim nazorima.  Nikada nisu pronađene nepravilnosti u radu, a to možemo dokazati i zapisnicima koje smo u stanju predočiti – izjavio je Ivo Marjani, tehnički direktor tvornice. Također je dodao kako je to specifičan, normalan miris proizvodnje koji na momente vjetra zna izići iz hale.

Iz uprave tvornice, koja trenutno zapošljava 47 zaposlenika i jedna je od rijetkih tvornica koja je još opstala u glavnome gradu, najavljuju što skorije preseljenje u Ivanić grad, gdje je već izdana lokacijska dozvola.

– Rade se predinvesticijske studije, a o nekim rokovima ne bih htio govoriti bez utemeljenja – poručio je Marjani.

A do tada, nezadovoljstvo stanara zgrada koje se nalaze u blizini tvornice neće izostajati, no ostaje utjeha kako ono što udišu nije štetno za njihovo zdravlje. No ipak, dan kada će se tvornica preseliti biti će sigurno radostan za sve stanovnike Zaharove ulice, jer će napokon prodisati punim plućima, a to je ono što priželjkuju već godinama.