Intiman odnos umjetnosti i politike bivše države

Na panel u'Umjetnost je revolucija

Autor:: M.G. / SFF 5/6/2010 16:30

Šesti dan Subversive film festivala bavit će se temom ljubavi ili pak izlasku iz kapitalizma u krizi. Filmski program u Tuškancu od 17 sati ispunit će dječji protagonisti počinjući s filmom ‘Izgubljena olovka’ Fedora Škubonje koja osvojila je Zlatnog lava na venecijanskom festivalu 1961., a film je još nagrađivan u Mar del Plati i Cannesu gdje je 1966. proglašen jednim od deset najboljih dječjih filmova ikada snimljenih.

-.-SFF-.-'Izgubjena olovjka' je 1966. proglašen jednim od deset najboljih dječjih filmova ikada snimljenihSvremenske distance od pola stoljeća ‘Izgubljena olovka’ film je i o nekom izgubljenom vremenu. Vremenu kada smo još marili… kad nam je bilo stalo… kad smo svaki događaj, postupak, riječ – shvaćali i primali ozbiljno.

Osim njega bit će prikazan i ‘Dole plotovi’ Dušana Makavejeva koji je uz Paradu njegov najkompaktniji kratki film. U 19 sati se nastavlja retrospektiva Žike Pavlovića i to s filmom ‘Buđenje pacova’ a potom, u 21 sat u kinu Tuškanac još jedan film enfant terriblea jugoslavenskog filma, Dušana Makavejeva. ‘Ljubavni slučaj ili tagedija službenice PTT’ film je u kojem je Makavejev nastavio razvijati dramaturšku strukturu kolaža koju je obogatio različitim dokumentarnim, znanstvenim, pornografskim i arhivskim snimkama. Okosnicu fabule ipak čini ljubavna priča o telefonistici Izabeli i deratizatoru Ahmedu.

U sklopu programa konferencije danas održava se panel ‘Umjetnost je revolucija, revolucija je umjetnost!’ kojim moderira Ozren Pupovac, a sudjeluju Boris Buden, Miklavž Komelj, Gal Kirn i Branimir Stojanović. U 19 sati G. M. Tamás predavat će na temu ‘Država, antonim komunizmu’, a u 21 sat Samir Amin govori o krizi imperijalističkoga kasnog kapitalizma poopćenih i financijaliziranih “oligopola” koja je istovremeno i kriza američke hegemonije. Naslov predavanja je ‘Izlazak iz krize kapitalizma ili izlazak iz kapitalizma u krizi’.