Institut Liszt proslavio deset godina postojanja

Institut Liszt - Mađarski kulturni centar otvorio je svoja vrata 3. siječnja 2014. u Zagrebu.

FOTO: Zagrebancija.com

Institut Liszt Mađarskog kulturnog centra proslavio je 10 godina postojanja folklorno-glazbenom radionicom na temu Poklade.

– Pošto Institut Liszt slavi 10. godinu postojanja, otvoreni smo 2014. godine u siječnju, i pošto je Dan mađarske kulture u ponedjeljak, 22. siječnja, u Mađarskoj, koji je rođendan mađarske himne, mislili smo da imamo povoda za slavlje. Želimo misliti na svakoga, mislimo na djecu, na publiku u Zagrebu, na naše partnere s kojima ćemo u ponedjeljak proslaviti svečani program. Danas krećemo s mladima, htjeli smo program staviti u subotu, kad su roditelji slobodni, da dovedu djecu kod nas. Nije prvi puta da organiziramo glazbenu radionicu. Glazbenici su došli iz Mađarske, i plesači – rekla je Ana Mladenović, ravnateljica Instituta Liszt Mađarskog kulturnog centra.

FOTO: Zagrebancija.com

Osim toga, na Europskom trgu otvorena je izložba Geofolk: Tradicionalne nošnje svijeta, koja na tri tisuće fotografija prikazuje nošnje 60 zemalja.

FOTO: Zagrebancija.com

– To je jedna fantastična zbirka fotografija nošnji, postoji 3.000 slika, 264 različitih nacija, najviše nošnji na slikama su iz Mađarske, a druga najveća iz Hrvatske i Hrvata iz Mađarske. Fotograf Boton David iz Transilvanije je krenuo u taj projekt prije tri i pol godine, taj projekt se širi, ima već puno nagrada i ima puno šanse da uđe u Guinessovu knjigu rekorda – pojasnila je Mladenović.

Ovo je samo dio projekta kojim Institut Liszt slavi desetu obljetnicu.

FOTO: Zagrebancija.com

– Desetu obljetnicu obilježavamo dječjim programom, izložbom na Europskom trgu koja će se moći pogledati 10 dana. U ponedjeljak, na Dan mađarske kulture, na 201. rođendan mađarske himne imamo event za partnere, sa svim umjetnicima s kojima smo surađivali, za dobre prijatelje u Zagrebu, s njima ćemo otvoriti izložbu Rubikove kocke. Imat ćemo koncert glazbenice koja je nastupala na Eurosongu, imat ćemo suvremeni ples, čim čovjek uđe u Institut Liszt mora se susresti s kulturom – kazala je ravnateljica.

Otkrila nam je i detalje izložbe o Rubikovoj kocki, koja je otvorena u prostorima Instituta Listz.

FOTO: Zagrebancija.com

– Rubikova kocka, koja je svjetski poznata, slavi 50. rođendan, i izumitelj Rubikove kocke, Ernő Rubik, slavi 80. rođendan. Htjeli smo prikazati, da Institut Liszt nije sam na svijetu, ima 26 instituta u 24 zemalja. Zamolili smo sve voditelje da nam pošalju sliku s Rubikovom kockom, iz tih zemalja, nešto što će biti prepoznatljivo, jako su bili kreativni naši kolege, i tako smo skupili 26 slika.

Zoltan Balaž-Piri, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba, čestitao je Institutu Liszt desetu godišnjicu, te pohvalio njihov rad.

FOTO: Zagrebancija.com

– Prije deset godina nam je bilo drago što je Mađarska odlučili izraditi institut, baš u Zagrebu. Mi, kao zagrebački Mađari, drago nam je da je Institut u Zagrebu. Bilo je više ideja svojevremeno, bi li bilo interesantije izgraditi institut gdje je mađarska nacionalna manjina više zastupljena ili u drugom nekom većem gradu. Nama je drago da je otvoren baš u Zagrebu, mislim da tu ima i najviše smisla prezentirati mađarsku kulturu. Mađarski institut, iz našeg kuta, ne samo u Gradu Zagrebu, nego i drugdje u RH prezentira svoje programe, pokušavajući pokriti cijelu Hrvatsku. Naša suradnja s Institutom od samih početaka je vrlo dobra, jako puno programa radimo zajedno, zapravo se mi, kao zagrebački Mađari, uključujemo u njihove programe – komentirao je Balaž – Piri te zaključio kako mu je drago što je suradnja tako uspješna, pa tijekom godine organiziraju i do desetak zajedničkih programa.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA