U Imunološkom zavodu propadaju krvni derivati, hoće li se Vlada i Grad Zagreb napokon dogovoriti?!

Četvrti ravnatelj Imunološkog zavoda, u posljednje dvije godine, dao je ostavku, a Vlada RH ne prihvaća ponudu Grada Zagreba koji želi revitalizirati rad Zavoda

Predstavnici Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske održali su konferenciju za novinare na kojoj su još jednom upozorili na pitanje Imunološkog zavoda te pozvali Vladu Republike Hrvatske da pruži ruku Gradu Zagrebu kako bi se revitalizirao i ponovo pokrenuo rad Zavoda.

Javna ustanova Imunološki zavod već se godinama nalazi u teškoj situaciji. Opći stav svih Vlada je da se Imunološki mora održati, pa ipak stvari se ne pomiču s mjesta.
Četvrti ravnatelj Imunološkog zavoda, u posljednje dvije godine, dao je ostavku.

– Dakle, ravnatelji iz Imunološkog odlaze najčešće zato jer ne mogu ništa napraviti, ne dozvoljava im se ništa napraviti, a odlaze i iz revolta jer oni koji bi trebali donositi odluke, prvenstveno mislim na Ministarstvo zdravstva i Vlade RH, ne čine ništa – rekao je v.d. predsjednika Sindikata EKN Željko Klaus.

Štoviše, kolaju informacije kako će se Imunološki skinuti s popisa tvrtki od strateškog interesa, a Vlada se oglušuje na ponudu Grada Zagreba koji želi revitalizirati rad Zavoda.

– Dolazimo u situaciju da dolazi kraj godine, radit će se proračun za iduću godinu pa im postavljam pitanje, gospodo što planirate s radnicima koji danas rade u Imunološkom zavodu. Prihvatite inicijativu Grada Zagreba jer još jedan odgovor ministra da se radi i razgovara, nema smisla – ističe Klaus.

Četiri godine su prošle od gubitka dozvole za proizvodnju krvnih derivata i bakterijskih cjepiva.

– Nebrojeno puta sam rekla da će biti problem s nabavkom onoga što je Imunološki zavod mogao proizvesti i onoga što je proizvodio, a to potvrđuje i nestašica cjepiva. Imati proizvodnju krvnih derivata, virusnih i bakterijskih cjepiva, u vlastitom dvorištu i to upropastiti da bismo mogli kupovati nečije tuđe, mislim da je sramotno za ovaj narod posebno vladajuće strukture – objasnila je sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu Lidija Jagarinec.

Sindikati su uz Vladu prozvali i predsjednicu Upravnog vijeća Imunološkog zavoda Gordanu Mustač da podnese ostavku jer bavi stavima koji ne pridonose rješavanju problema. A tko će biti novi ravnatelj ustanove u ovakvim problemima još uvijek se ne zna.

Imunološki zavod bio je tema i na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba. U Zavodu, koji je prije četiri godine izgubio dozvolu za preradu krvne plazme, propada čak 20.000 litara krvne plazme kojoj je istekao rok, a na sjednici je na to upozorio i gradski zastupnik Nenad Matić.

– Molim gradonačelnika da uloži svoj autoritet da se što prije riješi pitanje Imunološkog zavoda kako ne bi propadale zalihe krvne plazme jer se time nanosi neprocjenjiva šteta, materijalna, ali i ljudska jer to vrijeđa ljude koji su dali svoju krv – rekao je gradski zastupnik na što je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekao da ima informacije te će na Vladi danas ili idući četvrtak biti prihvaćen i potpisan sporazum Vlade i Grada Zagreba.