Improvizacija iz svijeta seli u Maksimir

plakat za festival

Autor: Nevena Ilić 11/10/2009 13:22

Improspekcije 2009, međunarodni je improvizacijski susret, koji će se održati i ove godine, po treći put, od 19.do 22. studenog u novootvorenom Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), te u Centru za kulturu i informacije Maksimir (Švarcova 18).

Improspekcije su inicijativa za razvoj improvizacije i improvizatorske scene zamišljena kao kontinuirana radna platforma za istraživanje i organizaciju događanja vezanih uz improvizaciju.

-.-Media Val-.-Larisa Lipovac i balerine nakon performansa u kojem su promovirale Miss Sixty modne dodatke U programu ovogodišnjih Improspekcija predviđene su tri izvedbene večeri. Svaka na svoj način, one povezuju izvođače različitih disciplina, iskustava i umjetničkih zaleđa u zajedničkom stvaranju.

2x2x2 (bliski improvizirani susreti autora različitih vrsta u više dijelova) održat će se u petak 20. studenog u 20 sati u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Na sceni će se susresti plesači, glumci, dramaturzi i koreografi u jednom obliku talk showa / improvizirane izvedbe te će kroz razgovor i druge vidove komunikacije pokušati izgraditi zajednički kontekst rada i tkivo ove hibridne predstave.

Druga izvedbena večer pod nazivom Improspekcije pozivaju održat će se u subotu 21. studenog u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Okupit će grupu afirmiranih hrvatskih plesača i glazbenika: Irmu Omerzo, Robertu Milevoj, Larisu Lipovac, Matiju Ferlina, Selmu Banich, Petru Hrašćanec Herceg, Svebora Szekelyja, te dvije francuske gošće, članice improvizatorskog kolektiva Les Imprévisibles iz Bordeauxa: Julie Laderach i Julie Oosthoek. Na koji način će sudionici ove izvedbe, polazeći od različitih ideja i iskustava, komunicirajući kroz svoje različite estetike i spajajući ih uživo i kroz igru u jednu cjelinu, stvoriti predstavu, iznenađenje je podjednako nama kao i njima.

Treća večer, u nedjelju 21. studenog, spojit će opet glazbu i ples. Duo Brio, kojeg čine Gordan Krajačić na gitari i Neven Krajačić na udaraljkama, izvest će koncert improvizorane glazbe. Nakon koncerta održat će se prezentacija radionice improvizacije za plesače i muzičare pod vodstvom Julie Laderach i Julie Oosthoek. Spomenuta radionica održat će se od 19. do 21. studenog. Namijenjena je plesačima i glazbenicima, bez obzira na prethodno iskustvo u improvizaciji, ali sa snažnom motivacijom da se kroz niz vježbi i javnih prezentacija, suoče s izazovima, ljepotama, ali i teškoćama improvizirane izvedbe.

U sklopu Improspekcija održat će se i radionica improvizacije za muzičare i plesače, a više informacija možete dobiti na www.cki-m.com.