Imate sumnjiv madež? Pregledajte svoje madeže od 7. do 11. lipnja!

Pregledi će se održavati u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ (Ilica 48, Zagreb) u periodu od 7. do 11. lipnja

djeluj sada

S ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, već 14 godina provodi javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“. Zbog epidemioloških mjera preventivni pregledi, u sklopu kojih će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže, bit će organizirani u kontroliranim uvjetima.

Pregledi će se održavati u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ (Ilica 48, Zagreb) u periodu od 7. do 11. lipnja. S obzirom na okolnosti broj pregleda bit će ograničen na 300 građana koji će svoj termin moći rezervirati pozivom na broj 01 / 777 6367 od danas.

Primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, objasnila je model ovogodišnjih pregleda: „Ovogodišnji preventivni pregledi, zbog epidemioloških uvjeta održavat će se u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“ u periodu od 7. do 11. lipnja od 15 do 20 sati. S obzirom na okolnosti broj pregleda bit će ograničen na 300 korisnika“.

Izvanredni profesor prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju
kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana, naglasio je kako su tijekom ljetnog perioda srce i krvožilni sustav izrazito izloženi, iznijevši upute odgovornog ponašanja tijekom ljeta.

„Kad bi izvadili krvne žile i posložili ih imali bi površinu od šest teniskih terena. Stoga je unos vode i pažljivo izlaganje suncu, u osjetljivom periodu dana, iznimno važno, posebice kod kroničnih bolesnika. Posebice moramo biti oprezni kada riječ o unosu soli. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje kao zdrav unos soli dnevno do 5 g, a ljeti bi to trebalo biti 2 do 3 g, dok je u Hrvatskoj taj podatak blizu konzumacije do 12 g.“

Govoreći o primjeru dobre prakse kada je riječ o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, informirala je o novim brojkama oboljelih od melanoma:

„Registar za rak RH prema statistici iz 2018. u odnosu na 2017. godinu govori o 125 više oboljelih, što je u naravi 926 oboljelih, uz veliku smrtnost. Zahvaljujući edukaciji i informiranju stanovništva, upravo ovakvim akcijama, smrtnost je smanjena s 35% na 23%. Ono što je važno naglasiti je pravodobna reakcija i prepoznavanje promjena na koži. Stoga su samopregledi kože iznimno važni. Potrebno je istaknuti kako se kod muškaraca melanom javlja na trupu, dok kod žena na potkoljenici, što ovisi o stilu života i načinu odijevanja, odnosno izlaganju suncu. Zabrinjavajuće je, kod muške populacije, što manju pozornost poklanjaju promjenama na koži i kasnije dolaze liječniku te dugoročno imaju lošiju prognozu. Ono što nas očekuju u budućnosti su vjerojatno loši rezultati iz 2020. i 2021. godine, kao posljedica malog broja odlaska na preglede zbog straha od korone. Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Stoga je akcija Djeluj sada! važna kako bi smrtnost od melanoma bila što manja. “