Iako prošle godine nije održana, od Snježne kraljice se ne odustaje

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka Tv 7/19/2016 12:45

U zadnje tri godine Snježna kraljica zbog vremenskih uvjeta održana je samo jednom. Ipak, Međunarodna skijaška federacija i dalje podržava organizaciju sljemskih utrka koje nas u 2017-oj očekuju 3. i 5. siječnja.

– Trećeg je ženska, a petog siječnja muška utrka. FIS je bio u redovnoj inspekciji kao i svake godine. Uglavnom smo razgovrali o poboljšanju sustava zasnježivanja. Grad Zagreb, Sljeme i mi kao organizatori radimo na tome – istaknuo je direktor Organizacijskog odbora utrka Vedran Pavlek.

Potrebne investicije su brojne, poput novog jezera koje bi osiguralo zasnježenje u danima održavanja utrke do novih topova čime bi se osigurala mogućnost skijanja za građanstvo tijekom zimskih mjeseci.

– Očekivanja FIS-a i nas su održati utrku početkom siječnja i uspostaviti tehnološku razinu opreme koja garantira održivost utrke i u godinama koje dolaze. Ono što i dalje ostaje problem je izrada novog jezera – objasnio je predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Miho Glavić.

Jezero bi trebalo biti gotovo do iduće godine u ovo vrijeme. Unatoč brojnim potrebnim investicijama, o važnosti Snježne kraljica za grad Zagreb nitko ne dvoji.

– Kada se zbroje gledatelji koji prate utrku, za Zagreb čuje između 350 i 400 milijuna ljudi. To je važno ne samo za sport već i za promociju turizma – ponosno je izjavila direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

Prioritet organizatora je održavanje utrke koja će našem najboljem skijašu možda biti i posljednja pred domaćom publikom.

Svi znamo da nije lako pobijediti pred domaćom publikom. Bio sam četiri puta na postolju i to je dokaz da sam se trudio. Utrka je mene i Janicu motivirala i ima posebno mjesto među svim hrvatskim skijašima te će ta pobjeda na Sljemenu ostati njihov zadatak – zaključio je Ivica Kostelić.