Gradonačelnik najavio novi ulaz s juga u Grad Zagreb

Kako je i ranije gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio, ići će se u proširenje Sarajevske ulice kako bi se uvele nove tramvajske linije. No, sada je postavljeno pitanje kada će projekt zaživjeti ili bar krenuti:

– Imamo dogovor između Ministarstva prometa i Grada Zagreba, bitna je sinergija, da se napravi novi ulaz u Grad Zagreb s juga, i to će biti Sarajevska ulica. To je bitna i HŽ infrastruktura, i Hrvatske ceste, i Ministarstvo prometa i ZET i Grad Zagreb. Ići će od zaobilaznice novi čvor koji će se s nadvožnjakom preko ranžirnog kolodvora spojiti na Sarajevsku ulicu, gdje će biti proširena cesta i gdje će biti nova tramvajska pruga koja će se spajati na Most mladosti. Imat ćemo cestovno rješenje, rješenje za javni prijevoz, i imat ćemo rasterećenje zapadnijeg ulaza na jugu u Grad Zagreb.

Trenutno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, što bi moglo trajati do kraja godine, a u međuvremenu će početi i javna nabava za tramvajsku prugu i cestu. Gradonaečnikom zamjenik Luka Korlaet odgovorio je na pitanje što je s penjačkom dvoranom unutar Žičare Sljeme:

– Cijela donja stanica Žičare je velika zgrada koja u sebi ima razne prostore, komercijalne, penjačku stijenu. Puno je dionika, Grad, ZET, Ustanova upravljanje sportskim objektima i ovih dana se rade pregovori da se točno urede odnosi između dionika, tko će upravljati i pod kojim uvjetima, kad se to raščisti penjačka stijena će biti u upotrebi. Već je bila, jer je održano prvenstvo koje je održao Penjački savez i gradonačelnik je dopustio da se penjačka stijena koristi.

Gradonačelnik je odgovorio i na pitanje je li istina da je 80 od 220 tisuća vodomjera u Zagrebu nelegalno:

– Kao što se Grad već očitovao, u tijeku je javna nabava za koju je ključno da se može javiti više od jedne firme. Jer ako imamo javne nabave na koje po specifikacijama se može javiti samo jedna firma onda se vraćamo u ona stara vremena zbog kojih sam postao gradonačelnik. Ne možemo imati javnu nabavu u kojoj su specifikacije takve da samo jedna firma u Hrvatskoj može dobiti posao. Trenutno je to na žalbi na državnoj komisiji za javne nabave, nadam se da će se što prije riješiti jer ta javna nabava traje od svibnja. Svima je u interesu da se to riješi.