HRVATSKI DAN NEPUŠENJA: Mladi sve ranije počinju pušiti, posebno zabrinjavaju e-cigarete

FOTO: Ivan Novosel

Korizma se ove godine poklopila s Hvatskim danom nepušenja. Pravo je to vrijeme za reći NE ovoj štetnoj navici kako za naš organizam, tako i za ljude oko nas, poručio je prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Ono što posebno zabrinjava je da naši mladi sve ranije počinju pušiti. A pušenje je jedan od ključnih rizničnih čimbenika za one bolesti koje danas najviše opterećuju naše zdravlje globalno pa tako i u Hrvatskoj, a to su kardiovaskularne bolesti i karcinomi. Trebamo svi skupa poraditi na tome da taj utjecaj smanjimo – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

FOTO: Zagrebancija.com

Ne čudi kako problem postaje sve ozbiljniji kada se u obzir uzmu sad već trendovi e-cigareta, djeci dostupni na svakom koraku.

– Nažalost, proizvodi su lako dostupni. Prema našim istraživanjima sedam od desetero djece mogu te proizvode nabaviti bez problema. Mogu ih kupiti na tisku, u dućanu ili u kafićima. Čak neki proizvodi u nikotinskoj vrećici se prodaju u kafićima. Statistike nam pokazuju da imamo porast uporabe e-cigareta. Godine 2016. je to bilo 10 %, 2019. je to naraslo na 13 %. Govorimo o petnaestogodišnjacima, srednjoškolcima. Isto tako je zabilježena uporaba e-cigareta već i u dobi od 13 godina – otkrila je poražavajuće podatke Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ.

FOTO: Zagrebancija.com

Iako za mnoge pušače, metoda odvikavanja od standardnih cigareta, e-cigarete nisu posve sigurna alternativa, i po znanstvenim istraživanjima ništa manje štetna.

– E-cigarete i grijani duhan i nikotinske vrećice, ne možemo ih svrstati u manje štetne proizvode. Znači svjetska medicinska organizacija, isto tako europsko stajalište je da ne postoje manje štetni proizvodi. Oni su manje štetni, a vrijeme će pokazati u kojoj mjeri i koliko – komentirala je epidemiologinja Mayer.

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer upravo iz tih razloga poslala je snažnu poruku, a to je odreći se nikotinskih proizvoda. Kako cigareta tako i svih drugih jednako štetnih zamjenskih opcija.

FOTO: Pixabay

– To nisu proizvodi za sada smanjene štetnosti, odnosno proizvodi koji mogu služiti za odvikavanje. Tako još nisu registrirani. Danas je idealan dan za reći NE. Danas kada se Hrvati odriču nečega, idealno bi se bilo odreći cigareta, e-cigareta i duhanskih proizvoda. Danas je upravo pravo vrijeme za donijeti takvu odluku  i izdržati barem tijekom korizme – poručila je doktorica Mayer.

Navela je kako o tim proizvodima postoji mnogo neodgovorenih pitanja te su potrebna daljnja istraživanja, učinkovit nadzor i evaluacija, dok najnoviji podaci govore o tome da su ti proizvodi daleko od bezopasnih te da, iako smanjuju koncentraciju štetnih tvari, i dalje proizvode štetne komponente aerosola koji se obično nalaze u dimu tradicionalne cigarete.

Pušenje je izrazito štetno za zdravlje. Ono može uzrokovati različite respiratorne probleme kao što su kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), emfizem, bronhitis i astma. Također, povećava rizik od infekcija dišnih puteva, povećava rizik od srčanih bolesti, uključujući srčani udar, moždani udar, perifernu arterijsku bolest i aneurizme.

Pušenje je vodeći uzrok raka pluća. Također povećava rizik od razvoja raka grla, usta, ždrijela, jednjaka, želuca, pankreasa, jetre, bubrega, mjehura i drugih organa. Ono može negativno utjecati na reproduktivno zdravlje i plodnost kod oba spola. Kod trudnica, pušenje može povećati rizik od komplikacija kao što su prijevremeni porod, niske težine novorođenčeta i problema s placentom.

Važno je naglasiti da prestanak pušenja može značajno smanjiti rizik od razvoja ovih zdravstvenih problema i poboljšati opće zdravlje.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA