Hrvatska u 2012. zabilježila dug od 55,5% BDP-a

Autor: Iva Nikšić 10/22/2013 13:53

Za 2012. godinu razina državnog duga u ukupnom bruto domaćem proizvodu iznosi 55,5 posto odnosno 183.273 milijuna kuna. Prekomjerni proračunski manjak države također za 2012. godinu prema europskom sustavu nacionalnih računa iznosi 5 posto bruto domaćeg proizvoda odnosno 16.249 milijuna kuna. Rezultati su to današnje objave Državnog zavoda za statistiku koji je istovremeno objavio i Eurostat, statistički ured europskih država.

– Ova objava zapravo je osnova za buduće pokretanje procedure sprečavanja prekomjernog deficita o kojoj se u prethodnom razdoblju moglo informirati putem medija no ono što je ostalo nejasno je razlika između dvije metodologije odnosno konkretni brojevi o proračunskom manjku te o razini državnog duga – objasnio je Marko Krištof, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku.

Važnost ove objave leži u tome što ovo izvješće po prvi puta metodološki pojašnjava određene statističke podatke i klasifikacije. Prije je ovaj posao obavljalo Ministarstvo financija dok je sada to u nadležnosti Državnog zavoda za statistiku. Spomenuto ministarstvo može samo davati buduće procjene.

– U tu svrhu su Državni zavod za statistiku, Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka sklopili sporazum o suradnji na području statistike nacionalnih računa države – iznio je Krištof uz pohvale koje je uputio članovima tima za iznimnu dobru suradnju na ovako velikom projektu.

Oba kriterija, udio proračunskog manjka države i razina duga dio su fiskalnog nadzora koji prepisuje Europska komisija. Za sve države članice udio proračunskog manjka odnosno deficita ne smije biti veći od 3 posto, a razina duga države ne smije biti veća od 60 posto.

– Statistička tijela su ovdje da izvještavaju o realnosti. Mi smo naše podatke uputili u Eurostat koji će u sklopu procedure makroekonomskih ravnoteža u propisanom roku donijeti odluku o tome je li potrebno pokrenuti proceduru za proučavanje prekomjernog deficita, a vrlo vjerojatno je, budući da nam deficit prelazi tri posto – detaljno je pojasnio Krištof.