Hrvatska se premalo promovira kao Teslina domovina

Nikola Tesla

Autor: Gorana Banjeglav 1/28/2014 15:57

Tko je Nikola Tesla i kako je on zadužio ne samo Hrvatsku u kojoj je rođen, nego i cijeli svijet, nije potrebno ponavljati. I više od 70 godina nakon smrti ovog genija, on potiče današnje generacije da uče više i dolaze do novih otkrića. Petu godinu zaredom raspisuje se natječaj za nagradu Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije.

– Prva kategorija je kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli, druga je replika ili uporabni predmet nekog od Teslinih izuma, a treća su projekti iz projekti iz proširenog Teslinog djelovanja poput čistog planeta, obnovljivih izvora energije, zaštite prirode i tolerancije različitosti – istaknula je Dragica Mihajlović iz Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Natječaj traje do 1. ožujka, a godišnja nagrada u svim kategorijama dodijelit će se 10. srpnja, na dan kad je rođen ovaj znanstvenih svjetskog glasa.

– Mi svake godine imamo sve veći broj kandidata prijavljenih kako iz kviza znanja tako i iz projekta inovacija. Nadam se da će se taj niz nastaviti i ove godine – dodala je Mihajlović.

Sve informacije o kvizu budući sudionici mogu pronaći na internetskim stranicama udruge. Kad je riječ o najboljoj inovaciji, puno je faktora koji će utjecati na odluku o dobitniku. Koliko je Tesla poznat u svijetu, Mihajlović se uvjerila kad je prezentirala svoj dizajn s motivima njegovih inovacija.

– Imala sam prilike posjetiti kralja Kuvajta, Rusiju i Kinu gdje sam bila zaprepaštena koliko svijet cijeni i obožava Teslu. Smatram da se nedovoljno u Hrvatskoj promovira Nikola Tesla i Hrvatska kao domovina Nikole Tesle – istaknula je.

Tesla je uložio više od 20 godina u razvoj transformatora za bežični prijenos energije, no malo je poznato kakav je uistinu bio generator za pogon tornja na Long Islandu.

– Tesla je kao i svaki znanstvenik koji počinje analizirao prirodne pojave električnog pražnjenja i tipove gromova i munja, kako su oni izgledali, zbog čega su takvi, zašto su tanki gore, a debeli dolje – istaknuo je Davor Jadrijević, fizičar.