HOKEJ: Žena na klupi hrvatskih hokejaša

Nakon dvije odigrane utakmice, većina prisutnih u Ledenoj dvorani primijetila je ženu na klupi Hrvatske mlade reprezentacije u hokeju na ledu

TEKST: Press materijal FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Mlada dama je glavna doktorica Hrvatske U20 reprezentacije dr.med Antonia Bulić Miljak. A tko je dr. Bulić Miljak?

– U hokeju na ledu sam nekih sedam godina; bila sam dežurna doktorica u svima kategorijama, od najmlađih do seniora. Kao dežurna doktorica prošla sam i KHL s Medveščakom, na domaćim utakmicama. No, ove godine me savez imenovao glavnom doktoricom (‘team doctor’) Hrvatske U20 reprezentacije – započela je svoju priču dr. Bulić Miljak.

Završila je Medicinski fakultet u Zagrebu 2012. godine i odradila stažiranje od godinu dana u Hitnoj medicinskoj pomoći Sisačke županije, a danas je specijalizantica anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine u KB „Sveti Duh“ u Zagrebu. Iskustvo stažiranja u hitnoj gdje je potrebna brza reakcija, uz stručno znanje, svakako joj je pomoglo i u intervencijama na ledu. Svačega se nagledala u svojoj ‘hokejaškoj’ karijeri, ali na sreću ozbiljnijih ozljeda nije bilo:

– Najčešće se radi o kontuzijama, nagnječenjima, frakturama, a bilo je i sinkopa, šivanja lica. Kao i inače, najvažnije je ostati koncentriran i brzo reagirati.

Zajedno sa šefom medicinskog tima SP U20, ujedno i suprugom, dr.med Marinom Miljakom (op.a. član IO HSHL-a), jako puno polaže na edukaciju. Tako će po prvi put u Hrvatskoj, tijekom SP-a, održati i seminar „Hitna stanja u hokeju“ namijenjen hrvatskim trenerima gdje će govoriti o važnosti pružanja osnovne, prve pomoći, imobilizacija priručnim sredstvima. U medicinskom timu SP-a još su i dr.med Marko Mance, dr.med Krešimir Crnogaća, dr.med Pavao Perše.

A koliko ozbiljno rade svoj posao, govori i sljedeća anegdota. Drugog dana SP-a, održali su vježbu izvlačenja igrača s leda i imobilizaciju daskom. ‘Ozlijeđeni’ igrač je bio Sven Paulović i ležao je na ledu, okružen doktorima. Situaciju je vrlo ozbiljno shvatio Antun Krpes, voditelj logistike SP-a, koji je upravo prolazio pored njih i bez razmišljanja ‘uletio’ na led kako bi pomogao ‘ozlijeđenom’ Svenu. No, ubrzo je shvatio da se radi o vježbi, a anegdota o dr. Krpesu će se prepričavati u hokejaškim krugovima.