SIMPTOMI KAO KOD GRIPE: Groznica Zapadnog Nila stigla u Hrvatsku

Zadnjih dana često čujemo kako se Zagreb bori s najezdom komaraca, a zabilježen je i prvi ovogodišnji slučaj groznice Zapadnog Nila kod stanovnice zagrebačkog naselja Dugave

Foto: Ilustracija

Od proljeća pa sve do malo hladnijih jesenskih dana nosimo se s dosadnim komarcima. Osim uboda i svraba koji slijedi ove sitne krvopije mogu nam prenijeti i bolesti. U Hrvatskoj to su Groznica Zapadnog Nila, denge groznica te, vrlo rijetko, malarija. Od navedenih bolesti, sada je vrijeme kada se može očekivati obolijevanje od groznice Zapadnog Nila. Naime, diljem Europe zabilježeno je 107 slučajeva. Ova bolest u svega 20 posto slučajeva se manifestira u teži oblik. Simptomi su slični onima koje osjetimo za vrijeme bolovanja od gripe, no jedna je razlika presudna pri postavljanju dijagnoze.

– Povišena tjelesna temperatura, bol u zglobovima i mišićima, osip po tijelu. No, onoga časa kada će se definitivno posumnjati na groznicu Zapadnog Nila je kada se na te simptome nadoveže zahvaćenost središnjeg živčanog sustava – smetenost, dezorijentacija, povišena tjelesna temperatura, konfuzije i pozitivnih meningitičnih znakova – objašnjava voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u NZJZ Dr. Andrija Štampar Mirjana Lana Kosanović.

Mnogi se čude velikom broju komaraca usprkos sušnoj godini. Naime, dovoljno je vrlo malo vode za razvoj jedne cijele generacije ovih dosadnih insekata.

– To mogu biti vrlo jednostavne posude u koje se stavlja cvijeće, posude za kućne ljubimce, pojilice za druge životinje, odbačene kantice, gume. Svugdje gdje se zadržava i minimalna količina vode dovoljna je za polaganje ličinki komaraca i kasnije izletavanje odraslih jedinki – kaže dr. Kosanović.

Osim sprečavanja razmnožavanja potrebno je sebe i svoje bližnje zaštiti od uboda tako da se odjene odjeća dugih rukava i nogavica, a na otkrivene dijelove tijela stavimo repelente.