Gripa je stigla u Hrvatsku!

Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu gostovao je u Svakodnevici na Jabuci TV, gdje je potvrdio prvi slučaj zaraze gripom

Koliko je gripa značajna bolest govori činjenica da od gripe svake godine oboli i umire veliki broj ljudi. U svijetu oboli više od pet milijuna osoba, u Hrvatskoj u prosjeku od 50 000 – 100 000 osoba, dok u zemljama EU godišnje umre do 40 000 ljudi. A da je gripa u Hrvatsku stigla, potvrdio je i voditelj Nacionalnog centra za influencu, dr. med. Vladimir Draženović, spec. virusolog.

– Gripa je stigla. Zasad imamo jedan izolirani slučaj školskog djeteta, a radi se gripi tipa B koja često zna cirkulirati među djecom. Prošle smo godine imali žestoku sezonu. Oboljelih je bilo oko 50 000, što je relativno malo, međutim imali smo dosta teških slučajeva, raznih komplikacija i smrtnih ishoda što nas uvijek najviše brine – rekao je Vladimir Draženović.

Cijepljenje je, kaže Draženović, jedino razumno rješenje kada je riječ o influenci.

– Ne cijepimo se zato jer nemamo lijek protiv gripe, cijepimo se jer je riječ o bolesti koja je bazično teška već u trenu kada se čovjek razboli, a poslije mogu nastati i dodatne komplikacije. Sve što možemo je čekati samo hoće li proći ili krenuti na lošije. Gripa nije bolest koja traje neko kratko vrijeme, ona u Hrvatskoj traje tri do četiri mjeseca.

Često se postavlja pitanje vrijedi li se cijepiti kada je gripa već stigla.

– Cijepiti se treba što je prije moguće, kako bi se kroz deset do 15 dana stigla stvoriti potrebna razina imuniteta. Nikada nije kasno za cijepljenje, jer sezona traje tamo do travnja ili svibnja. Važno je napomenuti da je ono besplatno – kazao je virusolog.

Ipak, cijepljenje ne može biti učinkovito za sve.

– Kada se zarazite virusom gripe, savjet je da ne idete liječniku. Važno je mirovati i dati organizmu šansu da se sam izbori s bolešću jer lijeka nema. Potrebno je piti što više tekućine i liječiti simptome, pastile za grlo, sirup za kašalj.

Virus ptičje gripe prošle je sezone bio vrlo aktivan.

– Jarun i Bundek bili su puni H5N8 virusa. Bilo je također i slučajeva H5N5 virusa za kojeg se često u medijima ističe kako nije opasan za čovjeka, ali poanta je da je taj virus potencijalno opasan. Zato je potrebno izbjegavati mjesta gdje se nalaze uginuli labudovi ili ptice koje za vrijeme zimskih mjeseci pokazuju znakove bolesti.

Također, važno je razlikovati gripu od brojnih prehlada.

– Gripa nas doslovno baci u krevet, popraćena je visokom temperaturom, simptomi su bolni, imaš osjećaj da te i kosa na glavi boli, a nakon toga slijedi grlobolja, curenje nosa, suhi kašalj – to je gripa bez komplikacija. No, nakon desetak dana primarne bolesti mogu nastupiti komplikacije poput onih respiratornih te komplikacije srčanožilnog sustava, dok je upala pluća najčešća komplikacija. Gripa nije uvijek neposredni uzrok komplikacija, već okidač, primjerice upale srčanog mišića koja može rezultirati infarktom miokarda, upale moždanih struktura koja rezultira moždanim udarom, ali i okidač za bubrežni zastoj. Prehlada ne ide toliko naglo i dramatično, nema teških simptoma – kazao je Draženović.

Svi virusi gripe bazično su porijeklom iz ptica.

– Ptice su glavni rezervoari virusa influence, kod njih virus ne izaziva bolest, a nalazi se u respiratornom traktu. Jedina ptica koja se razboli od gripe je labud, stoga kada vidite uginulog labuda, bježite do njega, jer velika je vjerojatnost da je uginuo od nekog virusa influence – izjavio je doktor i dodao nekoliko savjeta:

– Izbjegavajte veće skupine ljudi, perite ruke barem šest do sedam puta dnevno po dvadeset sekundi, raznoliko se hranite, redovito se bavite tjelesnom aktivnošću i uredno spavajte. Redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite te izbjegavajte pothlađivanje.

Često znamo posegnuti za limunom, džumbirom te nekim domaćim pripravcima u borbi protiv gripe.

– Evo vam primjer. Španjolska je gripa 1918. godine odnijela između 50 i 100 milijuna života širom svijeta. Ti savjeti nisu efikasni, oni neće spriječiti virus gripe, jer je on nepredvidiv zbog stalnih promjena. Taman kada pomislite da ste ga iskorijenili, on se iduće godine pojavi u drugom obliku, ali s istim simptomima. Nažalost, ne možete se obraniti od virusa influence u nekom prostoru gdje je netko kihnuo i prošao sat vremena prije vas. Udahnut ćete čestice virusa gripe koje su ostale letjeti u zraku. Kihanjem, brzinom od 140 km/h izbacimo do deset tisuća infektivnih čestica gripe!

A kada je potrebno javiti se liječniku?

– Ako simptomi potraju duže od tjedan dana. Ako ta temperatura ne pada, ako postoji bolno disanje, poteškoće u disanju, ako kod djece postoje konvulzije, grčevi, ako se ono ne može probuditi, nevoljko je, ako povraća, ima proljev, nilo kakav osip, problemi s mokrenjem, srčani problemi, bolovi oko srca. Sve su to situacije kad hitno treba otići liječniku – poručio je voditelj Nacionalnog centra za influencu.