Grad Zagreb nastavlja s pozitivnom trendom zapošljavanja osoba s invaliditetom: Raspisat se natječaji za 22 radna mjesta

Zagrebački gradonačelnik održao je sastanak na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, a u prvom krugu zapošljavnja raspisat će se natječaji za 22 osobe

Gradska uprava

Sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su među svoje zaposlenike uvrstiti i osobe s invaliditetom. Udio zaposlenih osoba s invaliditetom u ukupnom broju zaposlenih kod pojedinog poslodavca određen je člankom 3. Pravilnika o utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom i iznosi 3% u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Sve ove zakonske odredbe poštuju se u upravnim tijelima Grada Zagreba, no cilj je čitavu priču podići na još višu razinu.

– Danas je dogovoreno kako će se u upravnim tijelima Grada Zagreba raspisati poslovni natječaji za 22 osobe. Nemojte misliti kako će se za određenu osobu pripremati određeni natječaji. Međutim, cilj je da i osobe s invaliditetom dobiju priliku javiti se na natječaje te da povećamo broj zaposlenih osoba s invaliditetom u našim upravnim tijelima – navela je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U raspisivanje navedenih natječaja uključit će se i Zagrebački holding.

– Zagrebački holding sa svakom svojom sastavnicom, također sudjeluje u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Na sastanku s predstavnicima udruga smo dogovorili da oni aktiviraju svoje članove tako da prate pozive na web stanicama Zagrebačkog holdinga. S druge stane, od gradonačelnika smo dobili zadaću da više vodimo računa o osobama s invaliditetom – dodala je Ana Stojić Deban,
predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Gradska uprava i Zagrebački holding, sa svih 16 podružnica, čine samo prvi ciklusa zapošljavanja.

– Za tri do četiri mjeseca ovom praksom zapošljavanja obuhvatit ćemo zdravstvene ustanove, socijalne ustanove, knjižnice, kazališta, te sve ostale ustanove u Grada Zagreba – zaključila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Unatoč što su zakonske obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom na snazi, iz udruga osoba s invaliditetom naglašavaju kako su poslodavci još uvijek sumnjičavi kada je u pitanju radna sposobnost tih ljudi.

– Drago što će Grad Zagreb i ovim potezom dokazati kako su osobe s invaliditetom zapošljive, te da je riječ o dobrim i marljivim radnicima – rekla je Marica Mirić, predstavnica udruga osoba s invaliditetom Grada Zagreba.

Osim što bi ovu praksu trebali slijediti i ostali poslodavci naše metropole, trebala bi postati uzorom i lokalnim vlastima diljem Lijepe naše, kako bi konačno dokazali viziju Hrvatske kao društva jednakih mogućnosti.