U Svetoj Klari otvoreno reciklažno dvorište: Uskoro i u Čulinečkoj i Sopnici Jelkovec

U Zagrebu je otvoreno deseto fiksno reciklažno dvorište. Na Sisačkoj cesti građani se svakog dana moći odložiti preko 30 vrsta otpada. Isto takvo dvorište uskoro će niknuti na Čulinečkoj, a pred izdavanjem građevinske dozvole je i projekt na lokaciji u Sopnici Jelkovec

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Otpad za stanovnike Svete Klare, ali i svih obližnjih naselja u Novom Zagrebu, od danas više neće biti tako velik problem. Naime, na Sisačkoj cesti je otvoreno reciklažno dvorište u kojem će svi, svakoga dana, uključujući subotu i nedjelju, bez naknade, moći odložiti preko 30 vrsta otpada.

– Nema sustavnog rješenja otpada bez odvojenog prikupljanja otpada, odnosno reciklaže. Fiksna i mobilna reciklažna dvorišta, pa i zeleni otoci su condicio sine qua non (op.a. prijeko potreban uvjet) tog posla. Prema tome, pozivamo sve građane koji gravitiraju ovom području, 40 tisuća ljudi, da radnim danima i vikendom dovoze svoj otpad – upozorio je gradonačelnik Milan Bandić.

Ovo je deseto reciklažno dvorište u metropoli, a gradit će se i nova.

– Izdana je građevinska dozvola za recikložno dvorište u Čulinečkoj s kojim pokrivamo Gradsku četvrt Peščenica – Žitnjak, a u pripremi je dokumentacija za ishođenje građevinske dozvole u naselju Sopnica Jelkovec – kaže direktorica Čistoće Marina Lovrečki.

S druge strane, mobilnih reciklažnih dvorišta je pet u cijelom gradu.

– U planu imamo postavljanje još nekoliko takvih dvorišta, no problema imamo s postavljanjem na lokacijama. Sami ste svjesni da zauzimanje parkirališnih mjesta unutar pojedinih kvartova, koliko je efikasno, toliko i stvara građanima problem s parkiranjem – objasšnjava Lovrečki.

Ukupna vrijednost investicije građenja, opremanja i nadzora dvorišta u Svetoj Klari iznosi nešto manje od dva milijuna kuna bez PDV-a, od čega je milijun i pol kuna sredstava sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok ostatak ide iz gradskog proračuna.