Grad daje državi osnivačka prava na MSU

Zgrada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu po noći

Autor: Maja Gujinović 12/15/2009 11:33

Grad Zagreb uskoro bi mogao ostati bez vlasništva nad novootvorenim Muzejom suvremene umjetnosti kojeg je još 1954. godine utemeljio, i to na način da polovicu osnivačkih prava prenese Ministarstvu kulture.

Naime, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević tokom današnjeg dana predati će tekst ovog prijedloga članovima Odbora za kulturu Gradske skupštine. O rezultatu njihovog glasanja ovisit će ide li prijedlog dalje na sjednicu Gradske skupštine ili ne.

Ako se oba tijela izjasne pozitivno MSU će jednako kao i Hrvatsko narodno kazalište te Galerija Klovićevi dvori postati jedna od ustanova mješovitog vlasništva i prestaje biti jedna od gradskih ustanova u kulturi.

Za ovaj prijedlog jedni od prvih su saznali potpredsjednici Gradske skupštine, što nam je potvrdila i Morana Paliković Gruden. I ona, ali i mnogi drugi članovi predsjedništva Skupštine protive se ovoj odluci.

– Iako još nisam vidjela tekst prijedloga mogu reći da je ovo zaista velika odluka. Na taj način ne odričemo se samo zgrede MSU-a već i fundusa koji će onda postati dijelom državni. Također Ministarstvo bi imalo pravo biranja ravnatelja i drugih ovlasti ispred grada – rekla je zastupnica Paliković Gruden.

-.-Ivan Radović-.-Jasen Mesić i Morana Pavliković GrudenNaime, po Zakonu o upravljanju javnim ustanovama u kulturi, one ustanove koje imaju više suvlasnika, a jedan od  njih je država Hrvatska, imenovanje ravnatelja podliježe naknadnoj potvrdi ministra kulture dok kod gradskih ustanova Božo Biškupić nema prava glasa.

A upravo je povijest biranja ravnatelja ovog Muzeja bila do sada obilježena napetošću između grada i Ministarstva.

Kako saznajemo prijedlog je već dogovoren na Vladi, a takav razvoj situacije ne iznenađuje s obzirom da je država u jednakom omjeru učestvovala u izgradnji zgrade, čije je cijena dosegla više od 400 milijuna kuna, kojih se neće lako odreći.

Jasen Mesić jedan je od onih koji će glasati za ovaj prijedlog.

– Muzej je od regionalne i državne važnosti te prerastao je Grad. Ministarstvo je ipak uložilo pedeset posto u izgradnji zgrade pa zbog tog ulaganja i zbog programsko-upravljačke politike mislim da je normalno da ta polovica postane državna – rekao je HDZ-ov zastupnik u Skupštini Jasen Mesić.

>>> FOTOGRAFIJE S SVEČANOG OTVORENJA MSU-A MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Tin Banić-.--.-Josip Kregar također se protivi prijedloguJosip Kregar, član Nezavisne liste i jedan od podpredsjednika Skupštine pak tvrdi da je mu nije jasan razlog zašto bi se Grad odrekao svog vlasništva.

– Onaj tko ulaže bi trebao imati pravo vlasništva, a Grad je taj koji je ulagao u MSU svih tih godina. Šteta što se ovo pitanje pojavljuje tek sada, nakon otvorenja zgrade – rekao je Kregar.

Potpredsjednica skupštine Tatjana Holjevac također se protivi ovom zahtjevu

– Nije moguće da Grad financira nešto pa da to preda Ministarstvu. Zemljište na kojem je MSU je gradsko, financirao se iz gradskog proračuna. To će biti slučaj jednak bolnici u Blatu koju su građani financirali samodoprinosima pa je pola dano državi – rekla je Tatjana Holjevac.

Kolumnu na ovu temu napisala je i naša kolumnistica Andrea Zlatar. Pročitati ju možete ovdje: MSU – bratski ili popola?

Kulturno otvorenje desetljeća ispalo je organizacijski promašaj zbog kojeg su mnogi ostali na hladnoći. Opširnije čitajte u tekstu: KISNULI ZBOG POLITIČARA Pintarić: Drago mi je što su ljudi čekali na kiši

Samo dan prije velikog otvorenja najočekivanije kulturne institucije u Hrvatskoj, u zgradi MSU-i radnici, strojevi i neimenovana djela. Opširnije čitajte u tekstu: REPORTAŽA UOČI OTVORENJA U MSU umjetnost i dalje uskraćena Najveći muzej u Hrvatskoj, MSU, za idealno funkcioniranje treba barem još 70 zaposlenih, no gradska uprava nije to ove godine imala u planu. VAPAJ MSU ZA RADNICIMA Najveći muzej u Hrvatskoj ima najmanje zaposlenih