Dizajneri u modu uvode papirnata božićna drvca

Christmas Tree Super Store

Autor:: Elena Grassi 12/15/2009 11:46

Hrvatsko dizajnersko društvo otvorilo je Christmas Tree Super Store, trgovinu alternativnim božićnim drvcima za sve one koji ne žele sudjelovati u masovnoj sječi stabala povodom blagdana, niti vole ukrašavati nerazgradive plastične jelke.-.--.-Christmas Tree Super Store

Riječ je o limitiranoj seriji šest najboljih riješenja natječaja “Bor s nama” koju je organiziralo Hrvatsko dizajnersko društvo, a koje će na prodaju svim zainteresiranima biti ponuđeno do 7. siječnja iduće godine. Natječaj je organiziran s ciljem istraživanja dizajnerske alternative tradicionalnim božićnim jelkama, smrekama i borovima, a najbolji pristigli radovi bili bi izloženi u Galeriji HDD-a i u ograničenom broju ponuđeni javnosti.

Svaki od šest papirnatih ili kartonskih borova bit će proizveden u primjercima od pet do 50 komada, a čitavu akciju podržali su tiskara Cerovski Print Boutique i distributer papira Igepa Plana papiri, koji su partneri projekta.

– Ovim projektom želimo potaknuti na razmišljanje o ekološkim implikacijama sječe drveća i kupnje plastičnih imitacija, jer i ove će godine u Hrvatskoj tijekom prosinca biti posiječeno oko pola milijuna božićnih jela, smreka i borova koje će biti odbačene početkom 2010. godine, nakon samo dva tjedna “upotrebe”, pri čemu značajan broj njih, kao i značajan broj odbačenih umjetnih borova, neće biti adekvatno zbrinuto i prerađeno – rekla je Ira Payer, predsjednica HDD-a.

– Ovo je zapravo pilot-projekt i namjeravamo nastaviti sa sličnim otvorenim natječajima koji će pružiti jednaku mogućnost i afirmiranim dizajnerima i onima koji tek počinju da dobiju priliku da se njihov prijedlog realizira – dodala je.

Sav prihod ostvaren od prodaje dizajnerskih božićnih borova koristit će se u svrhu unapređenja rada Hrvatkog dizajnerskog društva.