Grad bez dozvole izgradio zgradu na mojoj zemlji

Autor: Dijana Ivandić 10/9/2011 11:14

Na križanju ulice Ivane Brlić Mažuranić sa Stenjevečkim odvojkom postoji problem bespravno izgrađene zgrade na privatnom vlasništvu čiji je investitor bio grad Zagreb.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Sadašnja vlasnica zemljišta zgradu je naslijedila 2008. godine, a od ’94. godine kada su postupci izvlaštenja pokrenuti pa sve do tada, zgrada nije imala nasljednika i nije bila rješena ostavina. Vlasnica je slala više upita kako bi se problem riješio, tražila je nagodbu sa Gradom, ali odgovor nije dobila.

Usprkos tome što se spor vodio od ’94. godine, oni su ’95. izdali građevinsku dozvolu koja nije pravovaljana jer nema riješene imovinsko-pravne odnose – ističe Marcela Greblički Čepin, vlasnica zemljišta.

Zakon iz siječnja ’97 godine kaže kako izgradnja zgrade koja je sagrađena na tuđem zemljištu, bez znanja vlasnika, naposljetku pripada upravo vlasniku tog zemljišta.

Za sada ništa od nagodbe 

U četvrtak je odvjetnik poslao dopis gradu da to riješimo mirno, a ako se ne oglase u osam dana, ne jave odvjetniku, onda idemo sa tužbom za predaju posjeda ili vraćanje u prvobitno stanje, odnosno rušenje zgrade – dodaje Greblički Čepin.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Vlasnica je vidno ogorčena na rad ili nerad Ureda za upravljanje imovinom jer kako kaže oni su se oglušili na sve njezine upite. Sličan problem ima i stanar ove zgrade jer ni njemu kao ni ostalim stanarima nisu date nikakve informacije, a to je socijalna zgrada u kojoj ima 114 stanova i upravo te stanare treba uputiti u problem.

Marcela isto tako kaže kako je u pregovaranju sa bankom da svoja potraživanja proda pa da se onda oni nagode s Gradom. Međutim, ističe kako će to i dalje biti nepovoljno po grad Zagreb jer su od samog početka donijeli krivu odluku, nisu smjeli niti izdati građevinsku dozvolu niti graditi dokle god je ostavina u tijeku.