Znam ljude koje su uhodili na Facebooku

Aleksandra Grdić i Simona Šajn

Autor:: Ivona Đukić 10/9/2011 11:15

Facebook je internetska društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. The Washington Post ponudio je zanimljivu usporedbu: Facebook sada ima korisnika koliko SAD, Japan i Njemačka stanovnika zajedno.

Pomoću Facebooka biramo prijatelje, javno govorimo o našim osjećajima, dajemo svima do znanja gdje smo bili i što smo radili, lažno se predstavljamo, pa čak smo u prilici naći i supruga ili suprugu, a samo jednim klikom u stanju smo sve obrisati .

Podaci američkih odvjetničkih tvrtki koje rješavaju razvode pokazuju kako se broj slučajeva u kojima su predani dokazi prikupljeni s društvenih mreža povećao za 81 posto u posljednjih pet godina. Više od 66 posto anketiranih odvjetnika izjavilo je kako je Facebook glavni izvor dokaza o preljubu.

Koliko nam je ova društvena mreža promijenila život te uskraćuje li našu privatnost, otvoreno komentiraju dizajnerica Anamarija Asanović, pjevačica Lana Jurčević i manekenka Aleksandra Grdić.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Mlada dizajnerica Anamarija Asanović smatra kako nam je Facebook u potpunosti olakšao život.

– Puno mi je jednostavnije u društvenom životu otkad imam Facebook profil. Promijenio mi je život, ali u pozitivnom smislu. S obzirom na to da sam studirala u inozemstvu, komunikacija s prijateljima iz Hrvatske bila mi je puno lakša, isto kao što sad komuniciram s prijateljima iz inozemstva – rekla je Anamarija.

Na pitanje je li imala i neugodnih iskustva s ovom društvenom mrežom, Anamarija kaže da sve ovisi o tome koliko dijelite vlastitu privatnost.

– Nisam imala nikakvih neugodnih iskustva. Kontroliram ono što dijelim, a i svi bi općenito trebali paziti što dijele s drugima – kaže Anamarija i dodaje kako joj je na Facbooku najsimpatičnije “bockanje”.

– Fora mi je to bockanje, čak zna biti i korisno. Primjerice, kada je nekom mom prijatelju u potpunosti limitiran profil, koristim bockanje kako bi shvatio da sam to ja – kroz smiješak je rekla mlada dizajnerica.

“Živcira me što na Facebooku svi mogu biti zvijezde”

Potpuno drugo mišljenje ima manekenka Aleksandra Grdić koja smatra da je Facebook nužno zlo.

– Meni Facebook ne predstavlja nikakvu ulogu  u životu, odlučila sam ga ugasiti tako da samo imam e-mail. Smatram kako ta virtualna stvarnost ima puno više negativnih strana nego pozitivnih – rekla je Alex.

Razlog zbog kojeg je manekenka ugasila svoj Facebook profil najviše je vezan za negativna iskustva njezinih prijatelja.

– Znam dosta slučajeva u kojima su se ljudi lažno predstavljali te su čak išli i do te mjere da su mojim prijateljima dolazili na vrata. Ili su se pak predstavljali kao poznate osobe te navlačili ostale ljude da im budu prijatelji te pisali svakojake gluposti i laži – ispričala nam je Aleks.

Ono što je Aleksandri ipak najsmješnije je to što na Facebooku svatko može biti zvijezda, a najčešće nezasluženo.

– Meni je zapravo sve to vrlo smiješno, što će mi neki virtualni prijatelji koje uopće ne poznajem – zaključila je manekenka i dodala kako je ona više tip koji je u akciji na terenu, a ne na internetu.

Pjevačica Lana Jurčević kaže da joj je Facebook vrlo dugo bio nepoznanica, ali ga trenutno najčešće koristi u poslovne svrhe.

-.-Press materijal-.-– Facebook profil sam otvorila u vrijeme dok sam intenzivnije pisala blog kao još jednu vrstu komunikacije s onima koji prate moj rad. Nakon što sam došla do limita prijatelja, prebacila sam se na svoju Facebook stranicu na kojoj imamo preko 50 000 članova, a  osnovala  ju je grupa cura koja ju ažurira i održava. Divne su i hvala im na tome. Tamo su uvijek ekskluzivne snimke, fotke, spotovi i novosti – ispričala je Lana.

Lana smatra kako privatni profili zasigurno uskraćuju privatnost, ali opet imamo mogućnost da sami kontroliramo što dijelimo na svom profilu.

– U zadnje vrijeme ne koristim previše svoj privatni profil, sve što se događa i što imam potrebu podijeliti s ostalima, objavljujemo na Lana Jurčević stranici, tako da se ne brinem za svoju privatnost – zaključila je pjevačica.