GORNJOGRADSKE IGRE: Esih nitko nije kontaktirao oko pregovora, Stojak ne želi sudjelovati u većini s Bandićevcima

Mate Kapović izabran s liste Zagreb je naš tvrdi kako se čini da će gradonačelnik imati većinu i to sastavljenu od 28 ili čak 29 zastupnika

U Gradskoj skupštini održan je sastanak predstavnika svih lista koje su na proteklim lokalnim proteklim lokalnim izborima osvojile mandate. Nisu sklopljeni nikakvi dogovori oko toga tko će imati većinu, već je samo određen datum konstituirajuće sjednice – 29. lipanj.

– Ne mislim da smo ključni faktor jer nas do sada još nitko nije pozvao na razgovor oko stvaranja većine – rekla je novinarima Bruna Esih.

Ona je na adrese Milana Bandića, premijera Andreja Plenkovića i tajnika HDZ-a Davora Stiera uputila pisma u kojima jasno daje do znanja kako do promjene Trga maršala Tita mora doći odmah, a ne zazivati referendum.

– To nije nikakav uvjet, već ruka koja se pruža prije bilo kakvog daljnjeg razgovora – dodaje Esih.

Protiv referenduma, ali za promjenu imena Trga je i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Andrija Mikulić.

– Kad se to ime davalo, nije bilo referenduma. Skupština Grada je tijelo u kojem su zastupnici kojima su građani dali povjerenje da donose odluke u njihovom interesu. Ne vidim niti jedan razlog da se takva odluka donosi na referendumu – objašnjava Andrija Mikulić.

Iako ni on nije htio otkriti hoće li koalirati s Bandićevcima, Mate Kapović izabran s liste Zagreb je naš tvrdi kako se čini da će gradonačelnik imati većinu i to sastavljenu od 28 ili čak 29 zastupnika.

– Sa zastupnicima HDZ-a i Nezavisnom listom Brune Esih, Bandić ima 26 ruku, a čini mi se kako bi im se prikloniti mogao i jedan HNS-ov zastupnik te tri HSLS-ova izabrana s Nezavisne liste Sandre Švaljek – kaže Kapović.

Međutim, Darinko Kosor već je ranije otklonio takvu mogućnost, a isto je danas potvrdio i Tomislav Stojak.

– Kao gradski zastupnik HNS-a sigurno neću sudjelovati u stvaranju skupštinske većine u kojoj bi mogli biti predstavnici stranke Milana Bandića i njihovi koalicijski partneri s desnice – poručio je HNS-ovac Stojak.

Njegovi dojučerašnji stranački kolege djelovat će neovisno, ali će imati svoj klub. Činit će ga Anka Mrak – Taritaš, Sonja König i Stanko Kordić koji su se protivili koaliciji HNS-a s HDZ-om na nacionalnoj razini.

– Oni koji pretendiraju zauzeti čelne funkcije u Skupštini, trebaju i sada imati inicijativu – poručila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je zadužena za vođenje pregovora u ime Stranke rada i solidarnosti.

Prvi pokušaj konstituiranja Skupštine zakazan je za 29. lipnja. Ako se ne uspiju posložiti, novoizabrani zastupnici imat će još dva pokušaja, svaki u roku od 30 dana. Ako ni tada ne uspiju, pred nama su novi izbori, no samo za Gradsku skupštinu Grada Zagreba.