Genijalna prijateljica – posljednja ovogodišnja dramska premijera HNK u Zagrebu

Predstava Genijalna prijateljica prema romanu jedne od najčitanijih spisateljica diljem svijeta, Elene Ferrante posljednja je ovogodišnja dramska premijera Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koja će se održati 30. prosinca

Foto: Mara Bratoš

– Iznimno smo ponosni što smo drugo nacionalno kazalište u Europi, nakon National Theatera u Londonu, koje na scenu postavlja adaptaciju ovog glasovita romana. Premijera Genijalne prijateljice na određeni način pokazuje i ono što smo svih ovih godina nastojali postići, a to je biti Europsko kazalište koje se bavi temama poput ostalih Europskih kazališta te temama koje ulaze u dijalog i prostor vremena u kojem živimo. Teatarskim govorom rečeno, nastojali smo biti dovoljno uzbudljivi da privučemo gledatelje u kazalište – rekla je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je priča o postavljanju Genijalne prijateljice u HNK u Zagrebu započela još prije tri godine, no proces oko autorskih prava je potrajao a sada ne može biti zadovoljniji što je upravo ovaj veliki roman pretočen na kazališne daske.

– Elena Ferrante, zašto baš ona? Jer je to autorica za kojom vlada enigma, tko je zapravo ona, koliko ima godina? Ona je u svojim 70-tim godinama a na Europsku i svjetsku literarnu scenu donijela je temu koja je u ovom trenutku vrlo značajna, a to je pogled u 50-te godine. U današnjem vremenu kriza, egzistencijalnog straha, idealno je vrijeme za podsjećanje na slična vremena a to su 50-te godine kada je Europa nakon svih ratova i strahota, okrenula stranicu i krenula dalje – ispričao je Buljan.

Premijera predstave Genijalna prijateljica održat će se 30. prosinca, a reprizne izvedbe mogu se pogledati tijekom siječnja.