Fotografije koje će se poigrati našom percepcijom

Mističnim detaljima na fotografijama autorica uvodi promatrača u svijet nesvjesnog

Autor: Maja Gujinović 11/18/2009 12:54

Umjetnica Kristina Lenard izložbom fotografija ‘Ukazanja’, koja se otvara večeras, 18. studenog, u Galeriji SC -a, poigrat će se s percepcijom promatrača i uvesti u ‘optički nesvjesno’.

U izloženim radovima umjetnica propituje medij fotografije kao i njeni kolege fotografi sredinom 19. stoljeća koji su koristeći kemikalije stvarali slike duhova.

– Skrivenim i mistificiranim detaljima fotografske kompozicije i kadra potiče promatrača na komunikaciju s radom. Njezina kamera nas uvodi u optički nesvjesno (das Optisch-Unbewusste) kao što nas i psihoanaliza uvodi u nesvjesne nagone – napisala je u pregovoru kustosica Karla Pudar.

Upravo ti skriveni detalji natjerat će posjetitelje da pažljivo promatraju radove tražeći skrivene detalje i tako angažiranije sudjeluju u izložbi.

Kristina Lenard je rođena 1975. godine, završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na studijskim usavršavanjima boravila je u Krakowu i Goteborgu. Dobitnica je dvije stipendije (Kulturkontakt u Austriji i Stipendija Mino u Japanu) i Nagrade publike na 9. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2006. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izložba će ostati otvorena do 2. prosinca.