FESTIVALSKI TJEDAN OTVORENJA 10. ORGAN VIDA FESTIVALA

S ovim jubilarnim 10. izdanjem Organ Vida okupio je u Zagrebu brojne međunarodne i mlade i etablirane umjetnike_ce i suvremene fotografe_kinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse

Press materijal

Festivalski tjedan otvorenja službeno je završio velikim partyjem u Akc Medika gdje su 15. rujna 2018 nastupile DJ-icei Maja Pa, Machine woman *live*, Ivna Ji /dʒiː/ Ineskich i mapalma u organizaciji kolektiva ŽIVA MUZIKA. Party je trajao do sitnih jutarnjih sati, a prethodio mu je dinamičan i jako bogat tjedan s otvorenjima, konferencijom, projekcijom filmova koji su posjetitelje proveli kroz sedamnaest lokacija po gradu Zagrebu i upoznali sa suvremenim kretanjima umjetnika_ca uz temu ženskih perspektiva: Uključene aktivne, svjesne – ženske perspektive danas, glavnom temom Organ vida festivala ove godine.

U tjednu iza nas otvorile su se sve izložbe, a iz programa izložbi moramo istaknuti izložbu Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči kustosice Marine Paulenka koja okuplja 13 međunarodnih umjetnica među kojima i svjetski poznatu fotografkinju i aktivisticu Zanele Muholi, zatim Hannah Starkey, Laiu Abril i mnoge druge, uz hrvatsku umjetnicu Sandru Vitaljić s radom Voljena. Izložba odražava, propituje i problematizira različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda. Izložba je prije Zagreba bila izložena u Mariboru, Berlinu i Grazu.

U MSU galeriji predstavljamo izložbu Povijest mizoginije. Poglavlje 1. – O abortusu španjolske umjetnice Laie Abril. Izložba koja se donosi u suradnji s VoxFeminae Festivalom obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu i daje edukativan pogled na isti, a upravo zbog iznimne slojevitosti i cijeli projekt i navedena izložba dosad su nagrađeni brojnim nagradama i priznanjima. Umjetnica ​dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane ženskim nedostatkom legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu. Ovo je ujedno i prvo gostovanje umjetnice u Hrvatskoj.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Kroz glavnu festivalsku izložbu naslovljenu Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas svoje su projekte predstavile sljedeće umjetnice / finalistice: Raphaela Rosella, Julia Fullerton-Batten, Nausica Giulia Bianchi, Cemre Yesil & Alice Caracciolo, Gloria Oyarzabal, Catrine Val, Ilona Szwarc, Ke Peng, Mafalda Rakosi Silvia Bigi. Umjetnice čiji su projekti prikazani kao projekcije u MSU Zagreb su: Naghmeh Navabi, Ashely Miller, Karla, Loulou d’Aki, Jennifer Loeber, Nora Novak, Roos Quakernaat, Alice Mann Drummies i Alexa Vachon.

U Galeriji Nova je premijerno otvorena izložba američke fotografkinje Nine Berman koja predstavlja svoj rad Autobiografija gospođice Wish. Izložba je priča o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju​ ​pornografiju te njezinu borbu za preživljavanje i pronalaženje tjelesne i emocionalne sigurnosti,​ ​vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranje života dok​ ​živi u stanju traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.​

U Galeriji Kranjčar otvorila se izložba Samo birane trešnje švedske umjetnice Arvide Byström. Ova mlada umjetnica počela je objavljivati fotografije na svom Instagram profilu i tako sudjelovati u zajednici umjetnica koje su ispitivale ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. “girly” estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije.

Galerija Šira ugostila je umjetnicu Annu Ehrenstein i njezinu izložbu Priče o ružu i vrlinama, a Galerija Greta izložbu Leptiri su znak nečeg dobrog umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavila se i Jelena Blagović sa svojim novim radom Nove samoće u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom F20.5 u Galeriji PM (HDLU), Bojan Mrđenović s radom Magistrala u prostoru Pogona Jedinstvo.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Svakako treba spomenuti da publika ima priliku vidjeti i velike skupne izložbe europskih projekata, a to su europska platforma za fotografiju pod nazivom PARALLEL koja predstavlja radove europskih umjetnika, preko 50 mladih fotografa, u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla te projekt REFEST: Riječi i slike o izbjegličkim rutama nastao suradnjom fotografa_kinja, pjesnika_inja i ilustratora_ica koji su na rezidencijama grupno, ali i samostalno, istraživali puteve izbjeglica te su njihove zajedničke radove nastale kao rezultat procesa rezidencije i istraživanja predstavljamo izložbom.

Sve izložbe 10.izdanja Organa Vida besplatne su za posjetitelje. No, do kraja mjeseca posjetitelje čeka još nekoliko događanja:

20. rujna održat će se Open Show Zagreb — razgovor s umjetnicima u MUzeju suvremene umjetnosti, s početkom u 20 sati. Open Show, međunarodna platforma za prezentaciju fotografskih i multimedijalnih radova, i ove godine tradicionalno se održava na 10. Međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida 2018!

Open Show temelji se na ideji interakcije između fotografa i publike. Tijekom kratke prezentacije fotografi će predstaviti radove i održati otvorenu diskusiju s publikom. Prijavljeni radovi moraju biti dio serije od 15 do 25 fotografija na određenu temu. Odabrani autori imat će 20 minuta za predstavljanje svojih projekata, uključujući vrijeme za pitanja publike, reakcije i odaziv.

22. rujna 2018. održat će se Cijanotipija — radionica za djecu s Leilom Kasumović, s početkom u 11 sati u MSU-u Zagreb. Radionica je namijenjena za djecu do 12 godina. Djeca su slobodna donijeti svoje sitne predmete (npr. igračke, pisaći pribor, nakit, i ostale oblikom zanimljive predmete) ili crteže na prozirnoj foliji.

Cijanotipija je jednostavan kemijski proces gdje se emulzija nanosi na papir i reagira na svijetlo, a ime je dobila prema karakterističnoj cijan boji. Botaničarka Anna Atkins bila je pionirka koja je taj postupak, koji se prethodno koristio isključivo za tlocrte i nacrte, iskoristila na kreativan način kako bi imala “trag” paprati i algi. Papiri, unaprijed premazani bezopasnom emulzijom, se izlažu na svjetlo, a nakon osvijetljena se fiksiraju vodom i potom suše.

Press materijal

Posljednje događanje održat će se 29. rujna 2018 u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti – promocija foto knjige Grad Borka Vukosava koja najavljuje djelovanje udruge Organ vida i na području izdavaštva. Naime, Projekt OV izdavaštvo jedan je u nizu brojnih projekata koje Fotografska udruga provodi tijekom svojeg cjelogodišnjeg rada na području suvremene fotografske prakse. OV izdavaštvo je započeto 2017. godine, a ima za cilj učiniti vidljivima i dostupnijima umjetničke autorske projekte utjelovljene u formi fotografske knjige jedinstvenog i promišljenog dizajna i pristupa realizacije suvremenih fotografskih knjiga.

Knjiga Grad umjetnika Borka Vukosava prva je u nizu knjiga objavljenih u nakladništvu OV izdavaštvo. U promociji će sudjelovati autor Borko Vukosav, Roberta Bratović iz studia O.A.Z.A., povjesničarka umjetnosti Lea Vene i Marina Paulenka iz Fotografske udruge Organ Vida. Razgovor će se nastaviti na temu fenomena fotografskih knjiga koji je u svijetu uvelike zaživio postavši dominantnim medijem diseminacije fotografskih radova.

I s ovim jubilarnim 10. izdanjem Organ Vida okupio je u Zagrebu brojne međunarodne i mlade i etablirane umjetnike_ce i suvremene fotografe_kinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te kroz osmišljen program potaknuo na promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima ne samo stručnu publiku, već i širu javnost.

 

Press materijal