Enver Hoxhaj zahvalio Hrvatima na podršci Kosovu

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj službeno je posjetio Hrvatsku. Povodom devete obljetnice nezavisnosti Republike Kosovo, održao je predavanje u Europskom domu Zagreb.

– Za mene je iznimno zadovoljstvo biti ponovno u Hrvatskoj. Mislim da mi je ovo treći službeni posjet u moja dva mandata kao ministar vanjskih poslova. Ne dolazim samo kao ministar vanjskih poslova Kosova, nego i kao prijatelj Hrvatske. Zahvalni smo Vam na podršci koju ste nam pružali posljednjih 20,30 godina na našem teškom putu prema neovisnosti – izjavio je Enver Hoxhaj, ministar vanjskih poslova Republike Kosovo

Za otvaranje novih poglavlja u odnosima Hrvatske i Kosova, ključno je ojačati spone dviju zemalja, no u regiji su prepreke tome mnogobrojni izazovi.

– Osim toga imamo mnogo drugih izazova povezanih s pravima manjima, problemima identiteta, rezolucije bivše države Jugoslavije. Imamo mnogo izazova koji još nisu riješeni – dodao je Hoxhaj.

Problem je i svojevrsno ponavljanje prošlosti na Balkanu.

– Imamo vraćanje prošlosti na Balkanu i suočeni smo s globalnim prijetnjama. Rusija je mnogo aktivnija nego što smo smatrali da će biti prije 20 godina. Također imamo nedržavne subjekte sa Bliskog istoka koji su u našoj regiji vrlo aktivni. Stoga da zaključim kao ministar vanjskih poslova mlade i male države poput Kosova, smatram da se zemlje u regiji trebaju držati zajedno i podržavati. Ne smijemo se boriti jedni protiv drugih – zaključio je Enver Hoxhaj.

Hoxhaj smatra kako regija ne može napredovati sve dok se zemlje Balkana ne fokusiraju na rješavanje mnogih povijesnih pitanja poput odnosa Kosova i Srbija, Makedonije i Grčke, te situacije u Bosni i Hercegovini.