Glaukom- jedan od vodećih uzroka gubitka vida

Glaukom je očna bolest koja može dovesti do potpunog gubitka vida, a pravovremenim otkrivanjem može se izliječiti. Povodom Tjedna borbe protiv glaukoma, u prostoru Gradske uprave, svi zainteresirani građani moći će se educirati o faktorima koji ga uzrokuju te o načinima liječenja

Već četvrtu godinu zaredom, Grad Zagreb uključen je u javnozdravstvenu akciju, s ciljem podizanja svijesti građana o glavnim uzročnicima glaukoma.

– Radi se o bolesti koja obuhvaća oko 7% populacije i vrlo su važne sve preventivne akcije koje se provode, ne samo u smislu edukacije, već i ranog otkrivanja glaukoma – istaknula je Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Grada Zagreba.

– Glaukom je vodeći uzrok nepovratnog gubitka vida u svijetu. Zbog procjene da sada ima oko 5 milijuna slijepih i da će taj broj do 2020. godine narasti preko 11 milijuna, poziv je Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske glaukomske organizacije, da se tijekom cijelog tjedna educira pučanstvo, koje u većini slučajeva ne zna što je to glaukom. Svjetske institucije najviše apeliraju na uključivanje lokalnih zdravstvenih struktura i potpora – dodala je Mia Zorić Geber, voditeljica Referentnog centra za glaukom.

U svjetskom tjednu glaukoma, koji će se održati od 12. do 18. ožujka, u Gradskoj upravi bit će organizirana edukativna akcija za djelatnike Gradske uprave ali i za sve zainteresirane građane.

– Tjedan glaukoma završit ćemo, 18. ožujka, simpozijem u KD Vatroslav Lisinski. Radi se o stručnom simpoziju o glaukomu namijenjenom liječnicima oftamolozima. Ove godine napravit ćemo ga u suradnji s kolegama iz Slovenije. S time ćemo završiti ovogodišnju, nadam se, uspješnu kampanju – zaključila je Zorić Geber.