EKSKLUZIVNO: Scenarij trodnevnog otvorenja MSU-a

Dugoočekivani Muzej suvremene umjetnosti otvorit će se uz trodnevni program događanja.

Autor: Maja Gujinović 11/27/2009 8:41

– Ekonomično, skromno i u duhu recesijske godine – tako su u Muzeju suvremene umjetnosti opisali otvorenje ove najveće investicije u kulturi nakon osamostaljenja Hrvatske, koja će svoja vrata napokon otvoriti 11. prosinca, nakon šest dugih godina gradnje. Ipak program otvorenja ne možemo nazvati toliko skromnim s obzirom da traje tri dana i donosi obilje događanja.

Prvi u MSU ulaze novinari, pa političari i tek onda šira javnost

-.-MSU-.-Maković: 'MSU je mašina za gutanje novca.'Oni koji će imati priliku prije svih zaviriti u 14.500 četvornih metara MSU-i biti će novinari, kulturnjaci, muzeolozi i turistički radnici, i to već 10. prosinca. Za njih će se točno u 20 sati upaliti rasvjeta i ekrani na fasadama muzeja kako bi se pokazala sva vrhunska tehnologija korištena u gradnji ‘teškoj’ više od 410 milijuna kuna. Naime, početna cijena muzeja od 210 milijuna kuna i prvi datum otvorenja 2006. godine, već su višestruko premašeni. Za iduću godinu prijedlog proračuna grada opet je za dovršenje muzeja predvidio 16 milijuna kuna.

– Taj prvi dan će izgledati vrlo spektakularno. Uz kuhano vino i kestenje na vanjskom platou gosti će moći uživati u vatrometu – rekao je redatelj Krešimir Dolenčić, koji je osmislio program otvorenja.

MSU otvaraju Jadranka Kosor i Milan Bandić

Idući dan 11. prosinac, predviđen je za sam čin svečanog otvorenja. Više od pet tisuća umjetnika, političara, kulturnjaka i gostiju iz zemlje i svijeta na južnom platou muzeja poslušat će govor ministra kulture Bože Biškupića i ravnateljice muzeja Snježane Pintarić. Između ostalih svoj dolazak je potvrdio cijenjeni belgijski umjetnik Jan Faber. Nakon toga čast da otvore muzej imat će premijerka Jadranka Kosor i gradonačelnik i/ili predsjednički kandidat Milan Bandić. Njih dvoje predstavit će grad Zagreb i Vladu, dva financijera ovog muzeja, koji su se zadnjih godina poprilično sukobljavali i oko financija i oko uprave muzeja.

Nakon svečane govorancije slijedi ono zbog čega su se svi i okupili – umjetnost. Dolenčić je osmislio program koji će se događati na svim razinama MSU-a s sedam manjih otvorenja pojedinačnih zbirki i dijelova muzeja te instalacija.

– Uz to u dvorani ‘Gorgona’ cijelu noć će se izmjenjivati glazba, eksperimentalni filmovi i performansi. Na više načina izvest će se skladba Gorgona, skladatelja Marjana Nećaka a nastupit će i asambl Cantus – rekao je Dolenčić. Glazbe će biti biti na svim katovima, ali osim Matije Dedića ostali izvođači još nisu poznati, kao ni cijena otvorenja.

Cjelonoćni program svečanog otvorenja za ‘male novce’

– Sve je jako skromno i najveći dio umjetnika sudjeluje bez naknade ili za vrlo male novce -objasnila je Jadranka Pintarić, glasnogovornica MSU-a.

Jelena Kovačević-.--.-Najzanimljiviji dio otvorenja svakako je čin otvorenja stalnog postava ‘Zbirke u pokretu’ autora Nade Beroš i Tihomira Milovca te druge najveće zbirke – ‘Akvizicije’. Video koji će se prikazivati na fasadi ‘novozagrebačkog meandra’ pružat će pogled na događanja unutar zgrade za one bez pozivnice.

I napokon šira javnost će ono, u što je uložila svoj porezni novac, moći preispitati 12. prosinca kada se muzej otvara za širu javnost. Građani mogu postati dio muzeja ako taj dan donesu bilo kakav predmet plave boje a zauzvrat ih čeka poklon u akciji ‘Potpisujem sve što je plavo’ koja je samo dio sličnih akcija koje će se nastaviti u MSU-u.