Dugo Selo obnavlja staru zgradu grofa Draškovića u multifunkcionalni prostor

Projekt preuređenja starog Doma zdravlja u Kulturno informativni centar za posjetitelje trenutno je najveći projekt Dugog Sela vrijedan 14.371.692,45 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672,64 kn

Foto: Press materijal

– Revitalizacijom i prenamjenom napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja, Dugo Selo će dobiti vrijedan kulturni i povijesno značajni prostor za stanovništvo. Poboljšavanjem dostupnosti kulturnih sadržaja podići će se razina kvalitete života stanovnika te će se unaprijedit kulturni život stanovnika Grada i okolnih općina. Isto tako, pridonijet će se očuvanju bogatog kulturnog identiteta grada, te će se podići kvaliteta i atraktivnost kulturnog i kreativnog stvaralaštva na području grada. Kroz ispunjenje svih specifičnih ciljeva doprinijet će se razvoju kulturnog turizma grada – rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Ova zgrada ima vrlo zanimljivu prošlost. To je jedna od desetak zgrada koje je gradio grof
Teodor II. Drašković. Do danas je sačuvano šest zgrada u koje se sada ulaže kako bi se
sačuvale. Cijeli gornji kat bit će posvećen dnevnim djelatnostima, gdje će biti smještena nova gradska vijećnica. Cijeli prostor će biti multifunkcionalan, sa ozvučenjem i multimedijom, te će služiti za razna predavanja i koncerte. Davna želja građana Dugog Sela je da imaju svoj muzej, međutim zbog visokih troškova arhivske građe i posebnih uvjeta čuvanja, te neisplativosti, bilo je teško zatvoriti financijsku konstrukciju.

Nakon što su ishodovane sve potrebne dozvole i potpisani ugovori o financiranju, krenulo se s javnom nabavom i izborom najboljeg izvođača koji je u proljeće krenuo s radovima. Oko same zgrade je postavljena skela obavijena zaštitnim platnom s vizurom objekta.  Izvršeni su svi radovi na demontaži i skidanju slojeva potkrovlja i tavana sve do same
konstrukcije. U prizemlju i na prvom katu su poskidani parketi, keramičke pločice i obloge od vinil ploča tako da su ostale samo konstrukcijske grede na prvom katu, a u prizemlju zemljani pod, te su poskidana sva vrata i stolarija. Također su završeni radovi na ojačanju konstrukcije, temelja i zidova. Za vrijeme obnove krovišta pronađena je kolonija šišmiša, kojoj će to ostati trajni dom.

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.