U opticaj kreće nova poštanska marka s motivom Zimskih olimpijskih igara

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 4. veljače 2022. novu prigodnu poštansku marku u povodu Zimskih olimpijskih igra u Pekingu čiji je motiv paviljon u Ljetnoj palači u Pekingu i stilizirani likovi sportaša. Autor marke je Mario Petrak, dizajner iz Zagreba,
a vrijednost marke označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marka je izdana u arčiću od 9 maraka i s jednim privjeskom, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Povodom izlaska nove prigodne marke, tekst u nastavku napisao je Mićo Dušanović, sportski novinar.

“Sklopljena knjiga samo je svežanj papira”

Pogodili ste! Riječ je o kineskoj poslovici. Zašto? Zato što je naše novo odredište ponovno
Kina. Sjećate li se da je 2008. Peking bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara? Nezaboravno.
Tada smo tek odškrinuli vrata Kine – učinimo sada korak dalje. Ulaznicu vam daje Hrvatska
pošta u obliku nove marke za Zimske olimpijske igre 2022. Nova ljepotica za vašu jedinstvenu zbirku priča o Olimpijskim igrama i njihovim domaćinima. Peking je postao jedini grad u povijesti domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara. Najveći grad ikad koji je ugostio zimski sportski svijet.
Na rasporedu je 15 sportova i čak 78 natjecanja. Malo previše? No svijet se mijenja, Igre se mijenjaju. Od 2008. do 2022. proteklo je samo 14 godina. Ali kada usporedite –
neprepoznatljivo. Brže, više, jače – shvatite doslovno. U životu je sve manje vremena za
romantiku. Ljeto u Pekingu bilo je prekrasno – nema sumnje da će zima u Pekingu koraknuti još dalje. Otvorite oči, uzmite marku, otputujte u bajkovitu, modernu, tradicionalnu, surovu, nježnu Kinu.
Domaćin vam poručuje za početak: brzo otvarajte oči, a sporo usta. I ne zaboravite – dan bez smijeha je izgubljen dan.
Sretan put želi vam vaša Hrvatska pošta.